Matisse tanítványának nyílik kiállítása a Modern Magyar Képtárban

2019. február 05. kedd 17:23

Matisse tanítványának nyílik kiállítása a Modern Magyar Képtárban

A Képtári Tárlatok Pécsi Műbarátoknak sorozat keretében kiállítás nyílik Perlrott Csaba Vilmos (1880-1955) festőművész a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében őrzött alkotásaiból a JPM Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.) 

 

A Képtári Tárlatok Pécsi Műbarátoknak kiállítás sorozat része, hogy alkalmanként a Modern Magyar Képtár gyűjteményének raktár anyagából válogatva mutatja be egy-egy művész életművét.


Míg Perlrott Csaba Vilmos három alkotása is szerepel a pécsi múzeum állandó kiállításán, hiszen meghatározó egyénisége volt a magyar festészetnek, ezen a
tárlaton a nagyközönség által eddig alig látott festményei kerülnek bemutatásra. Koszta József tanácsára 1903-tól nyaranként a nagybányai művésztelepen festett, ahol munkáit Iványi-Grünwald Béla korrigálta.

1906-ban párizsi ösztöndíjat nyert, a teleket Párizsban, a nyarakat többnyire Nagybányán töltötte. A nagybányai művésztelepen az úgynevezett neósok, a magyar Vadak közé tartozott. Párizsban beiratkozott a Julian Akadémiára, majd 1908-ban Henri Matisse tanítványa lett, de hatással volt rá Cézanne és Gauguin festészete,
ahogy később a német expresszionisták is. Párizsban Gertrude Stein körével került
kapcsolatba, s 1907-től kiállított a Függetlenek Szalonjában és az Őszi Szalonban. Párizsban 1908-ban, 1909-ben és 1912-ben is önálló kiállítása nyílt. Rendkívül termékeny alkotó volt, mindig nyitottan az új stílusirányzatokra.

1910-ben Iványi Grünwald Bélával és a neósokkal Nagybányát elhagyva Kecskeméten alapítottak művésztelepet.


Az első világháború után néhány évig Németországban, majd ismét Párizsban élt. Itthon 1924-ben csatlakozott a Képzőművészek Új Társaságához, s velük állított ki. 1924 és 1934 között nyaranta Nagybányán festett, majd 1930-as évek közepétől egyre gyakrabban dolgozott Szentendrén, 1949-ben felvételt nyert a Szentendrei Festők Társaságába, s 1955-ben következett haláláig ott festett.


E mostani pécsi kiállításon a művész minden korszakából láthatók festmények.
A kiállítás megtekinthető 2019. február 6-tól február 24-ig, hétfő kivételével naponta 10-ől 18 óráig.

A kiállítás helyszínén február 15-én, 16 órakor Benedek Katalin művészettörténész, Perlrott Csaba Vilmos monográfusa tart előadást a művészről.

Forrás: JPM