Már Pécsett is dolgoznak nyugdíjasok a nemrég alakult szövetkezeten keresztül

2017. szeptember 11. hétfő 08:15

Már Pécsett is dolgoznak nyugdíjasok a nemrég alakult szövetkezeten keresztül

Folyamatos az érdeklődés a Déli Szomszédok Közhasznú Nyugdíjas Szövetkezet pécsi irodájában. Mint azt a szervezet vezetőjétől megtudtuk, bőven akad olyan munkaadó, akik fantáziát látnak a nemrég életre hívott foglalkoztatási formában. Könyvelőket, gazdasági szakembereket is keresnek.

A diákmunkával kapcsolatban már közismertnek mondható szövetkezeti formában térhetnek vissza a nyugdíjasok a munkaerőpiacra. Ugyan Pécsett csak néhány hete érhető el a lehetőség, már most látható, a kezdeményezés sikeres. Városunkban mintegy tizenöt-húsz ember jutott így álláshoz, ám számuk szinte napról napra emelkedik.

- Pozitív a fogadtatás a munkavállalói és a munkáltatói oldalról is. Folyamatos az érdeklődés - összegezte az eddigi tapasztalatokat Kövesi Péter, a Déli Szomszédok Közhasznú Nyugdíjas Szövetkezet elnöke. Hozzátette: általában a cégek keresik meg őket, hogy élnének a lehetőséggel.

Mint elmondta, „szerencsés párosításról van szó", hiszen az idősebbek egy jelentős része szeretne legális jövedelemhez jutni a nyugdíj mellett - merthogy természetesen erről sem kell lemondaniuk a munkavégzés mellett. A munkaadóknak pedig tapasztalt, megbízható kollégákra van szükségük.

Ha jelentkezne...

A szövetkezetekhez az öregségi nyugdíjban részesülők csatlakozhatnak. A taggá váláshoz ezer forintos úgynevezett részjegyet kell vásárolni, ez az összeg azonban visszajár, ha valaki úgy dönt, kilép a szervezetből. További információ ide kattintva, illetve a Rákóczi út 17. számon található irodában kapható.

Megtudtuk, az érdeklődők között kiemelkedően sokan vannak olyanok, akik korkedvezménnyel vonultak nyugdíjba. Ez nem meglepő, hiszen ők általában életerős, munkavégzésre teljes mértékben alkalmas emberek.

Ami pedig az álláslehetőségeket illeti, széles a paletta.

- Kétkezi, egyszerű betanított munkától a szakképesítést igénylőig terjed a kínálat. Csak, hogy néhányat említsek, mérlegképes könyvelőket, illetve gazdasági vezető mellé tanácsadókat is keresnek a velünk kapcsolatban álló cégek.A szövetkezeti formának köszönhetően a bruttó bérből mindössze a tizenöt százalékos személyi jövedelemadót vonják le, járulékokat nem kell fizetni.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: szakszervezetek.hu