Már nem forog tovább: megjött a jó idő, bontják a pécsi óriáskereket

2024. április 04. csütörtök 10:46

Már nem forog tovább: megjött a jó idő, bontják a pécsi óriáskereket

" Hello PÉCS! A mai napon (április elsején - a szerk. )forog utoljára az óriáskerék, szívünkben sok szép emlékkel, gyermekmosolyokkal költözünk át Siófokra", írták Facebook-oldalukon a szerkezet üzemeltetői.

 

 

 

 

 

A Lánc utcában működött helyszínért 180 napra mindössze 540 ezer forint plusz áfáért adott bérbe a pécsi önkormányzat az óriáskereket üzemeltető cégnek. A bérleti megállapodás részeként a vállalkozó ezen felül ingyenes belépőjegyeket biztosított a pécsi önkormányzat részére.

Az önkormányzat korábban azt közölte, ezeket az ingyenes belépőket maradéktalanul pécsi rászoruló családok kapják meg.

Hogy pontosan kik kapták meg, az nem derült ki.

Az óriáskerék ezt követően Siófokon működik majd.

Mint az emlékezetes, az óriáskereket ezt megelőzően 2020 októberében állították fel a Búza téren, majd alig egy hónap után - a járványhelyzet miatt - be is zárták.

A kényszerszünetet követően ismét felkereshető volt, s egészen 2021 május elejéig működött.

Péterffy Attila, Pécs jelenlegi polgármestere a látványosságnak szánt szerkezet felállítása kapcsán 2020-ban kelt közleményében azt írta, "a városvezetés elkötelezett az iránt, hogy a belváros és a Zsolnay negyed turisztikai kapcsolatát erősítse, ezzel is segítve a Király utca keleti végén működő vállalkozásokat.

Amikor az óriáskerék tulajdonosa helyszínt keresett a látványosságnak, felkaroltuk a kezdeményezést, és a fentiek miatt a Lánc utcától délre eső területet javasoltuk. Az 50 méter magas óriáskereket a vállalkozó saját üzleti kockázatára üzemelteti, s az önkormányzattal közösen, szakértők bevonásával választotta ki a belvároshoz és a Zsolnay negyedhez közeli forgalmas helyszínt."

Nos, azt nem tudni, 2023/24 telén hányan keresték fel a "látványosságot", arra járva viszont azt láttuk, a kerék vagy nem is forgott, vagy csak néhány kabinban foglaltak helyet - persze, biztos rossz időpontban figyeltük a forgalmat...

Mindazonáltal az is lehet, ha már mindenképpen kell Pécsre egy ilyen monstrum, talán a nyári időszakban kihasználtabb lehetne, lehetett volna, ha nem éppen a jó idő beköszöntével bontották volna el.

 

 

 

M. B.