Letették a Magyar-Horvát Kultúra Házának alapkövét Szemelyben, bővítik az épület

2019. április 06. szombat 08:12

Letették a Magyar-Horvát Kultúra Házának alapkövét Szemelyben, bővítik az épület

Őrizzük meg keresztény szigetként térségünket, Közép-Európát - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Baranya megyei Szemelyben, a Magyar-Horvát Kultúra Házának alapkőletételi ünnepségén. 

 

 

Soltész Miklós köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormány számára legalább olyan fontosak a vidéken élők, mint a városlakók, és hasonlóan fontos a magyarországi nemzetiségekkel való együttélés erősítése.

A politikus a többi között a kormány előtt álló feladatok közé sorolta a kultúrházak, temetők, elhagyott plébániák és lelkészségek megújítását.

Egyúttal bejelentette, hogy Máriakéménd katolikus kegytemplomát 60 millió forintos állami támogatás segítségével újítják fel.

A migrációs válság görögországi fejleményeiről szólva Soltész Miklós arra szólított fel, hogy őrizzük meg keresztény szigetként térségünket, Közép-Európát. 

A szemelyi Magyar-Horvát Kultúra Háza a község már meglévő mintegy 140 négyzetméteres kultúrházának 350 négyzetméteres bővítésével és felújításával készül el, a tervek szerint az év végére.

A beruházáshoz a magyar kormány 80 millió forintos támogatást nyújt.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a szemelyi fejlesztés szimbolikus és egyben mintaszerű is. A kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolását felügyelő miniszteri biztos a Magyar falu programra is utalva rögzítette: szükség olyan programokra, amelyek a falvak népességét segítik.

A horvát-magyar kultúra együttélésére és a falusi, közösségi létformára a jövő szempontjából is értékként kell tekintenünk - hangoztatta Hoppál Péter.

Kumli József, Szemely független polgármestere a kormányzati támogatást megköszönve jelezte, hogy szükségessé vált a mára elavult épület felújítása és bővítése.

 

Képünkön:  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j), Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) elnöke (j2), Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j3), Kumli József (független), Szemely polgármestere (j4), Szolga József, az Országgyűlés horvát nemzetiségi szószólója, a Magyarországi Horvátok Szövetségének Dráva-mente regionális elnöke (j5), Drago Horvat, Horvátország pécsi főkonzulja (j6), Polics József az épület tervezője (b2) és Sárosacz Mihály, a szemelyi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke (b) elhelyezik a Magyar-Horvát Kultúra Háza alapkövét a Baranya megyei Szemelyben 2019. április 5-én.

MTI - Fotó: MTI/Sóki Tamás