Légpuskával a kezében pózolt egy férfi az Uránvárosi Rendőrőrs előtt

2017. szeptember 25. hétfő 12:56

Frissítve: 2017. szeptember 25. hétfő 16:08

Légpuskával a kezében pózolt egy férfi az Uránvárosi Rendőrőrs előtt

FRISSÍTVE: a rendőrség nem indít eljárást, mert a szabálysértés elévült. Minden bizonnyal légpuskával pózolt egy férfi az Uránvárosi Rendőrőrs előtt, s az erről készült fényképet a közösségi oldalra is feltöltötte.


Első, aztán sokadik ránézésre is megdöbbentő, a Facebook-on jelenleg is fellelhető fényképre hívta fel szerkesztőségünk figyelmét az ismert pécsi ügyvéd, dr. Martin Zoltán: a képen egy férfi látható, amint egy férfi fegyverrel a kezében áll az Uránvárosi Rendőrőrs előtt. A kép alatt az olvasható: „Kaptam egy puskát tőlük...de arik!"

Információink szerint a férfi a közelmúltban elfogott, trafikrablásokkal gyanúsított férfi jó ismerőse, lakótársa, közös lakásuk közelében fogták el a gyanúsítottat, majd ott házkutatást is tartottak.

Dr. Martin Zoltán bejelentést tett a rendőrségen Pécs rendőrkapitányának, dr. Korontos Zoltánnak címezve azt az esettel kapcsolatban, amire hétfőn azt a választ kapta, „hogy a kifogásolható fényképfelvétellel kapcsolatban a rendőrség hatáskörébe tartozó eljárási lehetőségeket megvizsgáltattam és a lehetséges intézkedéseket megtettem".

Ma Magyarországon az a fegyver minősül légpuskának, amely 15 Joul vagy annál kisebb csőtorkolati energiájú fegyver, sűrített levegővel vagy sűrített gáz felhasználásával üzemel, és szilárd anyagú lövedék kilövésére alkalmas. Lőfegyver pedig az a tűz- illetve légfegyver, amelyből 7,5 Joulnál nagyobb csőtorkolat energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki.

A vonatkozó jogszabályok szerint a lőfegyvert tartó személy a lőfegyverét lakott területen, közterületen, nyilvános helyen, közforgalmú közlekedési eszközön önvédelemre, személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyverét, viselési engedély esetén gáz- és riasztófegyverét betárazva, a véletlen elsülés ellen biztosítva, - a személy- és vagyonvédelemre engedélyezett rövid lőfegyver kivételével - rejtve viselheti; A lőfegyver tartója köteles megtenni minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a lőfegyverhez illetéktelen személy ne férjen hozzá.

Magyarán: a légpuska tartásához engedély ugyan nem kell, a képen látható módon azonban közterületen semmiképpen sem viselhető, illetve - ha az nem a képen látható férfié -, más nem adhatta volna át neki jogszerűen a fegyverét.

Az eset kapcsán természetesen megkerestük a rendőrséget is. Érdeklődésünkre azt közölték, hogy a képen látható szabálysértés miatt, tekintettel arra, hogy az elévült, nem áll módjukban eljárást indítani.

M. B.