Kővári János szerint a Mindenki Pécsért Egyesület megtéveszti a pécsi polgárokat

2019. augusztus 15. csütörtök 16:53

Kővári János szerint a Mindenki Pécsért Egyesület megtéveszti a pécsi polgárokat

Plágiumot követ el az ellenzék Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnöke szerint azzal, hogy az ÖPE-hez rendkívül hasonló nevű Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) néven indulnak a választáson. A szervezet nyilvántartásba vételét ezért megfellebbezte a Nemzeti Választási Bizottságnál az ÖPE, s ha nem járnak sikerrel, akkor bírósághoz fordulnak.

 

 

Kővári János a városháza előtt csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, az ellenzéki pártok jó része a Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) elnevezésű ernyőszervezet neve alatt indítja jelöltjeit.

Ráadásul - tette hozzá Kővári - az ellenzéki ernyőszervezet polgármesterjelöltje választási programját is hasonló címmel látta el, mint az ÖPE a sajátját.

- Az emberekben azt a látszatot keltheti ez is, hogy az ÖPE és az MPE egy és ugyanaz a szervezet. Az ÖPE egy hónappal ezelőtt Megújuló Pécsért, míg az ellenzék jelöltje A megújuló város címmel tette közzé vállalásait - mondta a politikus.

Kővári János a félreértések elkerülése és a választások tisztasága érdekében szeretné elérni, hogy az MPE-t ne vegye nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság.

- Az már csak hab a tortán, hogy azzal is megtévesztik a választópolgárokat, hogy olyan képviselőjelölteket állítanak, akik pártoknak vezető tisztségviselői, de a pártjukat nevesítik.

Ilyen például Kunszt Márta, aki a DK pécsi elnöke, Nyőgéri Lajos vagy Sík László, akik az MSZP prominensei vagy akár Ágoston Andrea - mondta Kővári, aki hozzátette, a választóknak tudniuk kell, hogy melyik párt áll egy-egy jelölt mögött.

- Az Összefogás Pécsért Egyesület 2012 óta van jelent a közéletben, úgy gondoljuk, hogy aki később hasonló program- és egyesületi nevet választ, az gyakorlatilag plágiumot követ el és ezzel megtéveszti a választókat. Ezért a Választási Bizottsághoz fordultunk, hogy a Mindenki Pécsért Egyesületet, mint jelölő szervezetet, ne vegyék nyilvántartásba.

Újságírói kérdésre válaszolva Kővári azt mondta, amennyiben elutasítják fellebbezésüket, bíróságon támadják meg a döntést.

 

M. B.