Konzolos játszóház és játéktörténeti kiállítás nyílt a Zsolnay Negyedben

2019. április 09. kedd 16:06

Konzolos játszóház és játéktörténeti kiállítás nyílt a Zsolnay Negyedben

A Zsolnay Kulturális Negyedben található Labor - Interaktív Varázstér kibővült egy izgalmas, sokrétű játékparkot felvonultató informatikai, játéktörténeti kiállítással, így Labor - Játechtér néven, immár két szinten várja az érdeklődőket a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában április 9-től. 

 

 

Harminc évnyi videójátékot - az 1985-ös Nintendo megjelenésétől napjaink csúcstechnológiájáig - mutat be és kínál kipróbálásra a Játechtér. Az interaktív látványosság a tavalyi Szamárfül Fesztiválon debütált, ám mostantól állandó attrakcióként érhető el a Negyedben.

A középpontban a játékkonzolok világa áll, az ország legnagyobb játékgyűjteményének kedvenc darabjait felvonultatva. A látogatók kipróbálhatják a játékprogramokat és a hozzájuk tartozó eszközöket, ami egyben játéktörténeti kalandozás is, hiszen az elmúlt 30 év legjelentősebb játékai szerepelnek itt, mint például a Super Mario, a Sonic vagy a Doom. Kipróbálhatók PC-k, konzolok, kinect eszközök, Xboxok, szimulátorok és a résztvevők óriásképernyőn is versenyezhetnek arcade programokkal. Tematikájukat tekintve változatos a kínálat: ügyességi, logikai, sport, akció, és stratégia játékok közül válogathatnak a látogatók.

Emellett technikatörténeti kiállítás mutatja be az eszközök fejlődéstörténetét, a szórakoztatóelektronika egyes darabjait és a 3D-s grafika változását, ahogyan az első játékok kezdetleges animációjától eljutottak a vizuális effekteken keresztül a 3 dimenziós képalkotásig.

- A szülők átélhetik itt a retró, a nosztalgia érzését, míg a gyerekek nemcsak kockulnak, hanem tanulhatnak is - mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. Hozzátette: az új attrakció kiválóan kiegészíti a gyerekeknek szánt kínálatot, hiszen egy helyen találhatók meg a Labor természettudományos játékai, a Planetárium és a Játechtér.

A Játechtér komplexitása miatt egyedülálló Európában, a konzolok között pedig igazi relikviák vannak, limitált kiadású, rendkívül ritka darabok, ezért a kiállítás eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Nyitvatartás:
április 30-ig: kedd-vasárnap: 10.00-18.00-ig (hétfő: szünnap)
május 1-től: hétfő-vasárnap: 10.00-18.00-ig

EQM