Kisbaltával verte agyon szeretője élettársát

2019. február 19. kedd 14:33

Kisbaltával verte agyon szeretője élettársát

A Pécsi Törvényszék kedden kihirdetett ítéletével az elsőrendű vádlottat erőszakos többszörös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, míg a másodrendű vádlottat emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás bűntettében, mint visszaesőt bűnösnek mondta ki és ezért az elsőrendű vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztésre, míg a másodrendű vádlottat három év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizárta. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az elsőrendű vádlott férfi és a másodrendű vádlott nő régi ismerősei egymásnak, utóbbi az ügy sértettjével hosszabb ideje élt élettársi kapcsolatban.

A másodrendű vádlott élettársi kapcsolatot kívánt létesíteni az elsőrendű vádlottal ezért a másodrendű vádlott az elsőrendű vádlottal együtt felment a sértett házához, azért hogy a másodrendű vádlott dolgait elhozzák.

Az elsőrendű vádlott kint várakozott a kiskapunál, míg a másodrendű vádlott felment a házba összepakolni.

A sértett ekkor észrevette, hogy az elsőrendű vádlott a kiskapu oldalában várakozik. A sértett kezébe vette a törött pengéjű bicskáját és kilépett az udvarra, meglátta az elsőrendű vádlottat, majd kérdőre vonta, hogy ki ő és mit keres ott.

Az elsőrendű vádlott közölte, hogy a másodrendű vádlottat várja, de a sértett felszólította, hogy menjen el, mert az élettársa nem akar tőle semmit. Az elsőrendű vádlott és a sértett között ekkor dulakodás alakult ki, melynek során a sértett a bicskával az elsőrendű vádlottat a nyakán, kulcscsontján, kezén megsebezte. A dulakodás során az elsőrendű vádlott és a sértett a sértett lakásába jutott. A lakásban tovább folytatták a dulakodást, mely során elsőrendű vádlott először egy ízben, ököllel az arcán majd ezt követően a helyiségben lévő kisbaltát felkapva azzal további négy alkalommal, nagy erővel, a fején ismét megütötte a sértettet.

A sértett a súlyos fejsérülése miatt elhalálozott.

A másodrendű vádlott a történtek után, a rendőrségen bejelentést tett, de az elsőrendű vádlott kérésére azt állította, hogy ismeretlen személy bántalmazta élettársát. A másodrendű vádlott felhívására az elsőrendű vádlott a helyszínt elhagyta, az épület mögötti kis házból kísérte figyelemmel a nyomozó hatóság helyszínelését. Másnap a másodrendű vádlott érte ment, a házban megmosdott, a másodrendű vádlottól kapott tiszta ruhát felvette, a bűncselekmény során viselt ruháit kidobta egy kukába.

Ezt követően az elsőrendű és másodrendű vádlottak elfogásuk napjáig Pécsen bujkáltak.

 

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése végett, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék