Kilakoltatással fenyegetik a Lánc utcai önkormányzati lakásokban élőket, állítják az ott lakók

2021. április 21. szerda 09:06

Frissítve: 2021. április 21. szerda 20:03

Kilakoltatással fenyegetik a Lánc utcai önkormányzati lakásokban élőket, állítják az ott lakók

Frissítve: A Város Mindenkié Csoport hazugsággal vádolja a pécsi városvezetést. Ijesztő események történtek a napokban a hírhedt Lánc utcai bérházban. Az épületben lakó egyik hölgy arról számolt be munkatársunknak, hogy április 15-én egy férfiakból álló csoport végigjárta a lakásokat, az ott élőket pedig felszólították, hogy rövid időn belül költözzenek ki az ingatlanokból. Hivatalosan, írásban azonban erről semmit nem közöltek velük. A neve elhallgatását kérő nő azt állítja, a félelmet keltő társaságból ketten a pécsi önkormányzat munkatársaiként mutatkoztak be, akik az egyik roma sportegyesület két tagjával együtt jelentek meg a családoknál.


Kilakoltatások indulnak a Lánc utcában - ezzel az információval kereste fel szerkesztőségünket egy hölgy, aki a háztömbben élő lakótársai nevében is fordult a nyilvánossághoz. Mint elmondta, huszonöt család, akik összesen harminc gyereket nevelnek, félhet attól, hogy utcára kerülnek.

Mint arról lapunkban több alkalommal beszámoltunk, a Lánc utcai bérházban áldatlan állapotok uralkodnak. Az épületet ellepte a mocsok, az ablakokat több helyen betörték, a lakások egy részét önkényesen elfoglalták. Drog, erőszak, garázdaság jellemzi ezt a helyet.

Nem kérdés tehát, hogy valamit lépni kell a helyzet rendezése érdekében. A lakók közül többen egyszerűen csak beköltöztek az egykor üresen álló lakásokba, másoknak pedig lejárt az ingatlan bérlésére vonatkozó szerződésük, tartozása pedig minden érintettnek van. Ennek ellenére méltatlannak, félelemkeltőnek tartják az ott élők, ahogy a ház elhagyására kötelezték őket.

A hölgy azt nyilatkozta munkatársunknak, hogy április 15-én egy négy főből álló társaság kereste fel a családokat. Állítása szerint közülük ketten a pécsi önkormányzat munkatársai, ketten pedig az egyik roma sportegyesület tagjai voltak, akik arra szólították fel a Lánc utca háztömb lakóit, hogy pár napos vagy hetes határidővel hagyják el az ingatlanokat.

- Nem kaptunk hivatalos, írásbeli megkeresést, ezért levelet írtunk a polgármesternek. Méltatlannak és félelemkeltőnek tartjuk ezt az eljárást. Az önkormányzat nem adott lehetőséget részletfizetésre, a bérleti díjakat sem csökkentette. A járványhelyzetben sajnos sokan elvesztették a munkájukat, kilátástalan a helyzetük - fogalmazott a hölgy.

Hozzátette, nagycsaládosok, valamint mozgássérült, beteg emberek is az utcára kerülhetnek.

A témával kapcsolatban megkerestük a pécsi önkormányzatot, cikkünk megjelenéséig azonban nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre. Nyilatkozatot kértünk volna Fogarasi Gábortól, a Népjóléti és Sport Bizottság jobbikos elnökétől is, ám telefonon nem sikerült elérnünk őt.

Frissítve: 

Az önkormányzat cikkünk megjelenése után közleményt adott ki az ügyben: 

"A Lánc utcai önkormányzati bérlakástömbben a napokban az önkormányzat és a Pécsi Ellátó Központ (PEK) egy-egy ügyintézője tartott adategyeztetést. A két szakember annál a mintegy 25 bérlőnél járt, akik fejenként több mint egymillió forintos lakbér-tartozást halmoztak fel az elmúlt években. Többségük erőszakot alkalmazva törte fel a lakást, amit önkényesen vett használatba, és évek óta egy fillért sem fizetett azért, hogy az önkormányzat, azaz a pécsiek vagyonát használja. Az adategyeztetés célja az volt, hogy az önkormányzat és a PEK tisztán lássa a bérlők helyzetét. A pontos viszonyok ismeretében lehet a törvények betartásával az érintettek helyzetének rendezéséről intézkedni.

A két szakember munkáját egyedül végezte, az épületben csak ott lakók voltak jelen.

A jelenlegi pécsi városvezetés eltökélt abban, hogy az önkormányzati bérlakások viszonyait rendezze. Célunk, hogy azok a szociálisan rászoruló pécsiek jussanak bérleményhez, akik a szabályokat betartva, éveket várnak arra, hogy lakáshoz jussanak, és ezután tisztességesen fizetik a lakbért. Gátat szabunk annak, hogy önkényes lakásfoglalók betörjenek lakásokba, lakbérfizetés nélkül használják, és tegyék tönkre a pécsiek közös vagyonát, kirekesztve a rendszerből a szabálykövető és tisztességes igénylőket.

Városunk új vezetése a közösséget, a tisztességes polgárokat és a rászorulókat szolgálja. Munkánkat minden józanul gondolkodó választópolgár látja és elvárja.

A munkát folytatni fogjuk, mert meggyőtződésünk, hogy minden pécsi közös érdeke a város lakásgazdálkodásának reformja, és a törvények maradéktalan betartása", írták.

Frissítve: 

Szerdán este A Város Mindenkié Pécs Csoport - akik korábban többször is a balliberális városvezetés mellett tették le a garast - is közleményt adott ki az ügyben, amelyben hazugsággal vádolták a városvezetést:



"Az önkormányzat sajtóközleményében, nyíltan hazudik és kisgyermekes családokat aláz meg azzal, hogy őket hamis színben tünteti fel.

Az általunk végiglátogatott lakók egybehangzó állítása alapján a múlt csütörtöki bejárás pontosan úgy történt, ahogy a ma reggel megjelent bejegyzésünkben írtunk róla, ezt több tucat tanuvallomással és hangfelvétellel is bizonyítani tudják, illetve csoportunk hivatalosan is kikérte a Pécsi Közterület Felügyelettől a háztömbben és az akörül működő térfigyelő kamerák felvételeit annak érdekében, hogy a 2021. április  15-én, csütörtökön délután 17 és este 19 óra között ott zajló tevékenységet tisztázni lehessen.

Elkeserítő, hogy az önkormányzat tetteit, melyek során kisgyermekes családokat tesz utcára, illetve választ szét, olyan állításokkal igyekszik alátámasztani, melyek kivétel nélkül megbélyegeznek minden nehéz sorban élő, fizetésképtelen lakót és hamis, illetve túlzó állításaikkal társadalmi csoportokat hangolnak egymás ellen.



 

 


Képünk illusztráció. 

P. P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)