Kidőlt fák, oszlopok, elzárt utak - Így pusztított a vihar kedden Baranyában

2020. február 05. szerda 11:28

Kidőlt fák, oszlopok, elzárt utak - Így pusztított a vihar kedden Baranyában

Huszonhat esetben vonultak kedden a megye tűzoltói a viharos erejű szél miatti káresetekhez. Útra, épületre dőlt fák, leszakadt vezetékek, kidőlt villanyoszlop, megrongált redőny, beszakított, letépett palatető várta a helyszínre érkező tűzoltókat. A keddi műszaki mentések közül tizenhárom esetben a kidőlt fák, letört ágak a gyalogos és autós forgalmat akadályozták, veszélyeztették, három esetben épületben okoztak kárt, míg négy káreset során légkábelt is sértettek.

 

 

Harkányban, a Kossuth Lajos utcában egy családi ház udvarán lévő, tizenöt méter magas fenyőfa a viharos erejű szél miatt a földből kifordult és rádőlt a szomszédos szálloda épületre. A siklósi hivatásos tűzoltók létraszer segítségével a fát az épületről eltávolították, a veszélyes állapotot megszüntették. A fa a szálloda épületben minimális kárt okozott, az egység további károkozás nélkül tudta eltávolítani. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Pettenden, a Kossuth utcában egy húsz méter magas tölgyfa az úttestre dőlt, magával rántva a távközlési oszlopot és a vezetéket. Az egység a fát motoros láncfűrész segítségével eltávolította. A műszaki mentés ideje alatt teljes útzár volt az érintett szakaszon. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Komlón, egy családi ház udvarán egy tizenöt méter magas fenyőfa kifordult és a szomszédos ingatlan udvarán lévő diófára dőlt, valamint veszélyeztette a szomszédos ingatlant is. Az egység dugólétra, beülő heveder, mentőkötél és motoros láncfűrész segítségével eltávolította a megdőlt fenyőfát. Egyik ingatlanban sem keletkezett kár.

Sellyén egy tizenöt méter magas hársfa ága kettétört és a járdára esett, a gyalogos forgalmat akadályozta. A sellyei hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével a fát eltávolították.

A 67-es számú főút mozsgói elágazásánál egy húsz méteres fa az úttestre dőlt teljes útzárat képezett, ami miatt egy mentőautó - súlyos beteggel - nem tudott tovább haladni. Az egység motoros láncfűrész segítségével a fát eltávolította forgalmi akadályt megszüntette.

Vajszlón egy tizenöt méter magas fenyőfa kerítésre és családi ház tetejére dőlt, valamint a palatetőt beszakította. A siklósi hivatásos tűzoltók láncfűrész segítségével a fát eltávolították.

Pécsen, a Szövetség utcában egy fenyőfa gyökerestől kifordult és a villanyvezetékre dőlt, azon fennakadt. Az egység létraszeren keresztül motoros fűrész segítségével a fát károkozás nélkül eltávolította. A beavatkozás idejére az áramszolgáltató szakembere feszültségmentesítette az érintett szakaszon a felsővezetéket. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Az 57-es számú főúton, Babarc külterületén a szél kidöntött egy fenyőfát, ami félpályás útzárat képezett.

Pécsen, a Csontváry utcában, egy tízemeletes épület hatodik emeletén az erkélyen lévő redőnyt megbontotta a szél és lógott a járda felett. Egység a helyszínt elsődlegesen körbekordonozta, majd a lakásba bement és a redőnyt eltávolította. Eset során a redőnyön kívül másban kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Pécsen, a Pacca dűlőben egy hétvégi ház udvarában egy nyolc méteres fa az erős szél miatt az udvarban kidőlt, az útról bejövő villamos légvezeték kábelt megrántva az út melletti fa villanyoszlopot eltörte. A villanyoszlop a forgalmat teljes lezárta.

Versenden a szél az oszlopról leszakította a tévé és internet vezetéket, ami akadályozta a forgalmat. A mohácsi hivatásos tűzoltók dugólétra segítségével a vezetéket az oszlopra rögzítették, így a forgalmi akadály megszűnt. Személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Pécsen, a Magyarürögi úton egy családi ház udvarában álló tíz méteres tuja egyik nagy méretű ága leszakadt és letépte a bejövő villamos vezetéket, valamint a szomszéd ház kerítésére dőlt. A pécsi hivatásos tűzoltók a leszakadt vezetéket, majd a fát is eltávolították.

Pécsen, a Kisflórián utcában egy többszintes társasház tetejét megbontotta az erős szél. Az egység mentőkötél fedezete mellett a tetőről a sérült bádoglemezt és egy klímát lehozott. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.

Hosszúhetény és Zobákpuszta közötti útszakaszon, több helyen nagy méretű faágak estek az úttestre és akadályozták a forgalmat. Az egység kézi erővel és láncfűrésszel a faágakat eltávolította.

Forrás: Katasztrófavédelem