Kétszeresére nőtt az influenzások száma Baranyában - Pécsett továbbra is élnek a látogatási tilalmak

2019. február 01. péntek 11:03

Kétszeresére nőtt az influenzások száma Baranyában - Pécsett továbbra is élnek a látogatási tilalmak

Egy hét alatt megduplázódott a megyében az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, derül ki az ÁNTSZ összesítéséből. Pécsett a Klinikai Központ fekvőbeteg-ellátó osztályain, az irgalmasrendi kórházban továbbra is tilos a betegeket felkeresni. 

 

Az ÁNTSZ a honlapján tette közzé a január 4. hetére vonatkozó összesítést az influenza miatt megbetegedettekről.

A január 21-27. között végzett becslés szerint az országban "az előző hetinél 70%-kal több, 65 000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Baranyában a szóban forgó egy hét alatt megduplázódott az új megbetegedések gyakorisága.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket - Csongrád és Komárom-Esztergom megye kivételével - az ország minden területén diagnosztizáltak.

A 100 000 lakosra jutó influenzás panaszokkal orvosnál megjelentek száma 303 és 1 277 között változott. Az elmúlt héthez hasonlóan az óvodások és az általános iskoláskorú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés. Az idei szezonban ezen a héten azonosították a legtöbb influenzavírust (89), az influenza-pozitivitási arány 51,0% volt.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a negyedik héten 24 jelentés érkezett. Baranya megyében 6, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Veszprém megyében 2-2, továbbá a fővárosban valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas megyében egy-egy járványt regisztráltak.

A megbetegedések 13 óvodát, 5 általános iskolát, egy bölcsőde-óvodát, egy idősek otthonát valamint négy egészségügyi intézményt érintettek.

Mohácson továbbra is érvényben van a kórházban a múlt héten bevezetett látogatási tilalom, Pécsett a Klinikai Központ fekvőbeteg-ellátó osztályain, az irgalmasrendi kórházban tilos a betegeket felkeresni.

Az országban mindazonáltal már szinte minden kórházban korlátozzák a látogatást az országos influenzajárvány miatt; jelenleg 75 intézményben van érvényben tilalom.

M. B. - Fotó: Pixabay