Járóbottal közlekedő aggastyánt raboltak ki Komlón

2022. június 17. péntek 08:47

Járóbottal közlekedő aggastyánt raboltak ki Komlón

A Komlói Járásbíróság a június 13. napján megtartott nyilvános tárgyaláson a vádlottat a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt - mint többszörös visszaesőt - 10 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi élettársával, annak testvérével, és egy kiskorúval együtt jelent meg 2020. december 30. napján 16 óra körüli időben egy komlói sörözőnél. A söröző mögött beszélgetett egymással a söröző tulajdonosa és a sértett férfi is.

Az 1933. évben született sértett idős kora és testi állapota miatt csak járóbottal tudott közlekedni.

A sértett a vádlott és társai érkezése előtt röviddel egy élelmiszerüzletben vásárolt, pénztárcáját már a söröző közelében lévő rámpánál állva tette be nadrágjának jobb oldali farzsebébe.

A pénztárca elrakását a vádlott társaságában tartózkodó kiskorú lány látta, majd társai kérdésére elmondta nekik, hogy megfigyelte, hogyan teszi be a „járóbotos ember" a pénztárcát a farzsebébe.

A sértett 16 óra 15 perc körüli időben elindult a komlói lakása felé, majd a vádlott és társai is elhagyták a söröző területét, mert egy áruházba akartak menni vásárolni. A vádlott annyit mondott útközben társainak, hogy „várjatok, mindjárt jövök", és visszaindult a sértett felé, aki ekkor egy gyógynövénybolt előtt tartózkodott.

A gyógynövénybolt és a gyalogátkelőhely közötti járdaszakaszon a vádlott utolérte a sértettet, bal karjával hátulról átkarolta úgy, hogy a botra támaszkodó sértett mindkét kezét a testéhez szorította, majd jobb kezével a sértett jobb oldali farzsebéből kirántotta annak pénztárcáját. A tárca elvételét követően vádlott a sportcsarnok felé sétáló társai után ment, majd felszólította őket, hogy „menjetek, menjetek gyorsan". A sértett eközben azt kiabálta a vádlott felé, hogy „add vissza, add vissza".

A vádlott és három társa a sportcsarnok mellett megnézték a pénztárcát, a vádlott kivette belőle az 58.000 forint készpénzt, majd a négy személy közül valaki a pénztárcát a benne lévő, irattartóban elhelyezett okiratokkal együtt bedobta az úttesten lévő csatornanyílásba.

Az eltulajdonított pénzzel először egy dohányboltba mentek, ahol a vádlott 3.000 forintot adott egyik társának, aki abból cigarettát vásárolt. A fennmaradó 55.000 forintot a vádlott úgy osztotta el, hogy abból 28.000 Ft-ot adott a kiskorú társának, a fennmaradó összeget pedig megtartotta.

A kiskorú lány és barátja ezt követően egy komlói áruházba mentek, és ott dezodort, fogkefét, fogkrémet, hajkefét, sampont, tusfürdőt, valamint borokat, üdítőt, rizst, konzervet, pezsgőt és cherryt vásároltak a vádlottól kapott pénzből.

A vádlott által eltulajdonított pénztárca értéke 1.000 forint, a benne lévő irattartó értéke 500 forint volt. A bűncselekménnyel okozott kár összesen 59.500 forint volt.

Az eljárás során a vádlott élettársától 25.490 forint készpénzt foglaltak le, így az okozott kárból lefoglalással megtérült 25.490 forint. A meg nem térült kár vonatkozásában a sértett polgári jogi igényt terjesztett elő.

A bíróság döntése ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be, így az ítélet nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék