Ittasan, a zebrán gázolt autójával egy harkányi, idős férfi

2020. június 18. csütörtök 08:57

Ittasan, a zebrán gázolt autójával egy harkányi, idős férfi

Az ügyészség által bejelentett fellebbezés folytán eljáró Pécsi Törvényszék a napokban megtartott tanácsülésen meghozott ítéletével a Siklósi Járásbíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottat maradandó fogyatékosságot okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt 9 hónap fogházra, 4 évi közúti járművezetéstől eltiltásra és 1 évi közügyektől eltiltásra ítélte. 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az 1949-ben született vádlott 2018. június 24. napján, 19 óra 10 perckor, nappali jó látási viszonyok mellett, Harkányban ittas állapotban vezette a személygépkocsiját - a megengedett 50 km/h helyett - 68-72 km/h sebességgel.

Haladása során a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget a féktávolságon kívül az úttestre lépő S. D. sértettnek, akit fékezés nélkül a gépkocsija jobb elejével elütött.

A sértett a baleset következtében - több más súlyos sérülés mellett - a bal lábszár bőrátültetést igénylő sebzését és bőrhiányát, a bal felkar válltáji végének darabos törését, a bal sípcsont nyílt, térdízületi felszínre is terjedő törését, a szegycsont és mindkét oldali I. és II. bordák törését szenvedte el. A sértett által elszenvedett sérülések következtében összességében maradandó fogyatékosság alakult ki, a baleseti munkaképesség-csökkenés 40-50%-ra tehető, ami 32-40% közötti egészségkárosodásnak feleltethető meg.

A vádlott a korábbi ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt vele szemben kiszabott 1 év 5 hónapos járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette a személygépkocsit.

A másodfokú bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott vezetői engedély nélkül, illetve járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állva vett részt a forgalomban, azt is szeszes italtól befolyásolt állapotban; lakott területen belül, jelentős gyalogos forgalommal érintett útszakaszon a megengedett 50 km/h helyett legalább 68 km/h sebességgel haladt; a kijelölt gyalogos átkelőhelyen szabályszerűen közlekedő, és a vádlotti gépjármű nyomvonalába féktávolságon kívül belépő sértett számára az elsőbbségadást elmulasztva őt a gyalogos átkelőhelyen elgázolta.

A vádlottat a bíróság korábban két alkalommal marasztalta ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt, az újabb elkövetésre a legutóbbi ítélet jogerőre emelkedését alig több, mint három hónappal követően került sor.

Ezek az adatok a vádlott részéről a közúti közlekedés elemi szabályainak semmibevételére utalnak. Ezt meghaladóan a vádlott cselekmény

ével a maradandó fogyatékosság keretein belül is súlyosabb eredményt idézett elő. Mindezekre figyelemmel a másodfokú bíróság mellőzte az elsőfokú bíróságnak a szabadságvesztés végrehajtása felfüggesztésére vonatkozó rendelkezését.

Enyhítő körülményként értékelte azonban a vádlott idős korát és megrendült egészségi állapotát, ezért az irányadó büntetési tétel alsó határánál rövidebb tartamban határozta meg a szabadságvesztés tartamát és azt fogházban rendelte végrehajtani.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék