Italozás, hangoskodás, mocsok: hajléktalanok foglalták el a Konzum buszmegállót (is)

2017. október 09. hétfő 10:39

Italozás, hangoskodás, mocsok: hajléktalanok foglalták el a Konzum buszmegállót (is)

Áldatlan állapotok uralkodnak a Konzum Áruház előtti buszmegállóban, ahol gyakorlatilag egész nap utasok helyett szinte csak hajléktalanok ülnek (vagy éppen fekszenek) a padokon. A közterület-felügyelet rendszeresen ellenőriz, és ha kell, büntetnek is, de ezt csak akkor tehetik, ha szemetelésen, a padok beszennyezésén vagy utcai alkoholfogyasztáson érnek valakit.

Több olvasónk is azzal kereste meg szerkesztőségünket az elmúlt hetekben, hogy a Konzum Áruház előtti buszmegálló gyakran lehangoló képet fest. A padokon ugyanis sokszor hajléktalanok tanyáznak, akik esetenként hangoskodással, be-beszólogatással zaklatják az arra járókat.

Mint azt a panaszos olvasónk írta, még az idősebbek is inkább állva várják a buszt, egyrészt sokszor helyük sem lenne, másrészt „érthetően inkább elkerülik a padokat és a kétes arcokat". Egy másik beszámoló szerint nem egyszer fordult elő, hogy az ott tanyázók nem csak szóban, hanem tettleg is egymásnak estek.

Csak kis részük balhés

Pécsett körülbelül ezerötszáz hajléktalan él, számuk évek óta érdemben nem változik. Többségük szinte „láthatatlan", a hontalanok csak egy kis része okoz rendszeresen problémát a közterületeken, nem szabad tehát általánosítani.

Nem jobb a helyzet a Citrom utcában és Sétatéren sem, itt szintén gyakori az, hogy a padokat ágyként használják a hajléktalanok, de a Mecsek Áruház és a Vásárcsarnok buszmegállóiban is tapasztalható ilyen.

A problémákról természetesen a Pécsi Közterület-felügyeletnél is tudnak. Märcz János, a szervezet vezetője munkatársunknak elmondta, az említett helyszíneket (is) napi rendszerességgel ellenőrzik.

Az egyenruhások azonban pusztán azért, mert valaki történetesen koszos ruhában ül egy padon, még nem büntethetnek. Egészen más a helyzet persze, ha szándékosan szennyezik a területet, vagy éppen alkoholos italt fogyasztanak. Megtudtuk, ilyen esetekben intézkednek is a közterület-felügyelők, több feljelentés is született már az elmúlt időszakban.

Pécsett a hatályos rendelet értelmében életvitelszerűen tilos a közterületen tartózkodni, így adott esetben emiatt is eljárás indítható. Mivel a hajléktalanok éjszaka nem feltétlenül az említett helyeken húzzák meg magukat, a vonatkozó előírás szankcióit esetükben nem lehet alkalmazni.


Jelenleg a városháza, a rendőrség és a közteresek közösen igyekeznek megnyugtató megoldást találni az ilyen problémákra. Annak érdekében, hogy az állapotok jelentősen javuljanak, rövid időn belül akár a vonatkozó szabályok is változhatnak.


Képünk illusztráció.

Palotás P.