Ismét számba veszik az erdei fülesbaglyokat - Baranyában több mint ezer egyed élhet

2019. január 14. hétfő 13:01

Ismét számba veszik az erdei fülesbaglyokat - Baranyában több mint ezer egyed élhet

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet a lakosság számára, akik péntektől hétfőig küldhetik el megfigyeléseiket az egyesületnek. Tavaly Baranyában a végeredmény igen meglepő lett:  a baglyok száma csaknem háromszor annyi volt, mint a korábbi csúcs.

 

 

Az MME hétfői közleménye szerint az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit.


A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag kisrágcsáló (egér- és pocokfajok) kínálata áll. A baglyok valószínűleg azért választják a látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken; illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra.

A közlemény szerint a baglyok nem jelentenek veszélyt az emberre, jelenlétük gazdasági, környezet- és természetvédelmi, humán-egészségvédelmi szempontból is hasznos. A madarak mindegyike ugyanis napi három-hat kisrágcsálót is elfogyaszt, ami száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolva akár ötvenezer mezőgazdasági kertevő egeret és pockot jelent.

Az MME felméréséről további információt az egyesület honlapján és az akció Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők. A felmérés akár okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapja szintén az egyesület honlapján található.

Az erdei fülesbaglyok téli gyülekezőhelyeinek felmérési programját a Nimfea Természetvédelmi Egyesület kezdte 2009-ben, amit tőlük átvéve, 2018-tól az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály szervez.

A közlemény szerint az akció célja, hogy az egyesület pontosabb információt kapjon a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, valamint, hogy a lakosság jobban megismerje a madarak viselkedését.

 

Egy esztendeje szintén számba vették a baglyokat. Baranyában akkor ellenőrizték azokat a helyeket is, ahol a korábbi években jelentősebb gyülekezőhelyeket találtak. Örvendetes módon lakossági bejelentéseket is kaptak, így minden eddiginél több helyről sikerült adatokat gyűjteniük.

A felmérés végeredménye meglepő volt.

Összesen 30 gyülekezőhelyet fedeztek fel, ahol a számlálás pillanatában 1039 erdei fülesbagoly tartózkodott.

A felderített gyülekezőhelyek száma nyolccal haladta meg az eddigi maximumot, a baglyok száma pedig közel háromszor annyi volt, mint a korábbi csúcs.

A legtöbb példányt a Kisszentmártonhoz tartozó Mailáthpusztán figyelték meg (136), de Mohácson (96), Bólyban (88) és Nagybudméron (83) is jelentős számban teleltek baglyok.

Képünkön: bagolykolónia Mohácson.

EQM