Ismét megszámlálták az erdei fülesbaglyokat: 803 egyedet vettek leltárba Baranyában

2019. február 04. hétfő 13:30

Ismét megszámlálták az erdei fülesbaglyokat: 803 egyedet vettek leltárba Baranyában

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ismét országos erdei fülesbagoly telelőhely-felmérést hirdetett, ennek során januárban Baranyában is megszámlálták őket. Nyolcszázhárom egyedet regisztráltak, valamivel kevesebbet, mint tavaly. A legtöbb példányt Bólyban figyelték meg.  

 

Az egyesület baranyai csoportja január 18-21. között végezte el az erdei fülesbaglyok téli csapatainak felmérését.

Az eddigi legalaposabb számlálás során az összes korábban ismert gyülekezőhelyet felkeresték, és más, rejtőzködésre alkalmas helyeken (templomkertekben, temetőkben, fenyőkkel vegyes utcai fasorokban, parkokban) is vizsgálódtak.

Az önkéntesek összesen 84 helyszínt kutattak át részletesen. Ezek közül 36 helyen találtak baglyokat. Három korábbi gyülekezőhelyen sajnos kivágták a fákat, ezért a helyek alkalmatlanná váltak a baglyok nappali pihenésére.

Több esetben csak a madarak által hagyott nyomoz jelezték a baglyok ideiglenes jelenlétét, de telelő baglyokat nem sikerült megfigyelniük. Ezeken a helyeken valószínűleg csak egy-egy bagoly nappalozott alkalmanként.

A felderített gyülekezőhelyek száma hattal haladta meg a tavalyit, ezeken a számlálás időpontjában 803 erdei fülesbagoly tartózkodott.

Ez azonban csak becsült érték, hisz az örökzöld fákon nagyon nehéz felfedezni a baglyokat, ezért a nappalozó madarak pontos száma nem minden esetben állapítható meg.

Az egyedszám elmarad a tavalyi csúcstól (1039 pld.), de a megyében még így is jelentős számban telelnek a baglyok.

A legtöbb példányt Bólyban (93), a Kisszentmártonhoz tartozó Mailáthpusztán (63) és Liptódon (56) figyelték meg, de 50 példányt elérően Majson, Nagybudméron és Zalátán is teleltek baglyok.

Képünkön: bagolykolónia Mohácson.

Forrás: MME