Indul a pályázat: akár 500 ezer forintot is ad az állam az elhasznált gázkonvektor cseréjéhez

2017. szeptember 24. vasárnap 15:00

Indul a pályázat: akár 500 ezer forintot is ad az állam az elhasznált gázkonvektor cseréjéhez

Hétfőtől a baranyaiak is igényelhetnek támogatást az elavult gázkonvektorok lecseréléséhez. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) arról tájékoztatta lapunkat, a dél-dunántúli régióban összesen több mint 138 millió forintos támogatást oszt szét az állam. Akár a költségek nyolcvan százalékát is kifizethetik.

Új elemmel bővült a 2014-ben indult Otthon Melege Program. Korábban - több körben - az öreg háztartási berendezések lecseréléséhez nyújtott jelentős támogatást az állam, a napokban pedig a földgázüzemű konvektorokra is kiterjesztették a lehetőséget.

Országos szinten 1,5 milliárd forintot különítettek el a célra, ebből régiónkra az ingatlanok száma alapján csaknem 138,5 millió forint jut.

A pénztárcát és a környezetet is védik

Az NFM lapunknak küldött tájékoztatásukban hangsúlyozták, az „Otthon Melege Program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukció célja, hogy a lakosság gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juthasson az ország egész területén". E mellett fontos szempont, hogy az új gépek révén csökkenthető az energiafelhasználás, így karcsúbbak lehetnek a számlák, valamint a környezetet is kisebb mértékben szennyezik a fűtési időszakban.

Az NFM-nél hangsúlyozták, akárcsak a korábbi programok esetében, ha a rendelkezésre álló keret kimerül, az összeget az igényeknek megfelelően megemelik majd.

Mint azt a minisztériumnál érdeklődésünkre közölték, pályázatot kizárólag magyar adóazonosító jellel és a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkező természetes személyek nyújthatnak be az Ügyfélkapun, azaz interneten keresztül.

A pályázatokat a benyújtás sorrendjében dolgozzák fel, azokat "szakmai és pénzügyi szempontok" szerint értékelik. A bírálat során elsősorban a támogatást igénylő jogosultságát, az ingatlan jelenlegi fűtési rendszerét, tulajdonviszonyait, az új gázkonvektorok műszaki megfelelőségét, illetve a megadott adatokat alátámasztó dokumentumokat vizsgálják.

A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 80 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint. A gázkonvektorok bruttó 150 ezer forint egységáron számolhatók el, így csak a készülékre maximum 120 ezer forintos támogatás vehető igénybe.

Elavultak a gépek

Jelentkezőkből minden bizonnyal nem lesz hiány, hiszen a magyarországi fűtési berendezések meglehetősen rossz állapotban vannak. A felmérések szerint mintegy hárommillió darab korszerűtlen gázkonvektort használnak Magyarországon.

E mellett azonban a pályázat keretében támogatás igényelhető még a felmerült anyag- és munkadíjakhoz, a tervezési, engedélyeztetési és egyéb, az átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségekhez, továbbá a tulajdoni lap költségéhez is.

A dél-dunántúli régióban élők szeptember 25-től (hétfőtől) nyújthatják be a pályázatot, további részletek pedig ide kattintva olvashatóak a támogatásról.


Képünk illusztráció - az új konvektor révén alacsonyabb lesz a rezsiszámla.  

Palotás Péter