Íme a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jövő heti programjai

2017. szeptember 22. péntek 11:30

Íme a Zsolnay Örökségkezelő NKft. jövő heti programjai

Az alábbi programokkal készül szeptember 25. és október 2. közöttre Zsolnay Örökségkezelő NKft. 

A KOmédia Stúdió bemutatja:

Stand Up Comedy LIVE: Lorán Barna és Orosz György
Helyszín: Zsolnay Negyed - E78
Időpont: szeptember 26. 19.00
Egy új sorozat a stand up comedy kedvelőinek.
Az első felvonásban Lorán Barna és Orosz György a mikrofon mögött az E78 színpadán!
Egy mikrofon, két humorista és kilencven percnyi poén. Kell ennél jobb egy kedd estére?

Párhuzamos avantgárd
Pécsi Műhely 1968-1980
Helyszín: Zsolnay Negyed - m21 Galéria
Időpont: szeptember 29. - október 31. Kiállításmegnyitó: szeptember 29. 18.00
A kiállítást megnyitja Várkonyi György művészettörténész.
A kiállítás kurátorai Doboviczki T. Attila és Készman József.
A Pécsi Műhely - Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor, Szijártó Kálmán - a magyarországi konstruktivista és avantgárd hagyományok megújításán, új vizuális nyelv megalapozásán munkálkodott.
A kiállítás jelentős műveket, ugyanakkor archív anyagokat, kiállítási katalógusokat, levelezéseket, reflexiókat is bemutat.
A kiállítás az EMET-NKA támogatásával, valamint a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum közreműködésével jött létre.

Zsolnay Színház * LaChiusa-Lorca: Bernarda Alba
Helyszín: Kodály Központ
Időpont: október 2. 19.00
Federico García Lorca utolsó színpadi műve neves színészek előadásában elevenedik meg Pécsett! Többek között Csákányi Eszter, Malek Andrea és Hámori Ildikó is színpadra lép a Lorca művéből írt musicalben. A táncdráma, a szcenírozott koncert és a színház különleges elegyét láthatja a közönség október 2-án 19 órakor a Kodály Központban.

Lorca Bernarda Alba című műve a szerző utolsó színpadi darabja, amit kivégzése előtt két hónappal, 1936-ban fejezett be. Az előadás a MÜPA saját produkciója, mely Budapesten csak két alkalommal, vidéken pedig csak Pécsett, a Kodály Központban lesz látható.

Az alcíme szerint „dráma spanyol falusi nőkről" Bernarda Alba házában játszódik. A hatvanéves asszony férje halálakor kijelenti: a gyász ideje alatt lányai semmit sem tehetnek az ő beleegyezése nélkül. Az öt lány, a velük élő szolgáló és Bernarda anyja zárt világban vegetál, amelyben az elfojtások uralkodnak, mégis minden cselekedetet és gondolatot a férfiak, illetve az ő hiányuk határoz meg.
Michael John LaChiusa amerikai zeneszerző a zenés színpad szerzőinek új, progresszív generációjához tartozik, művei nem a populáris musicalirányzatot követik, zeneileg összetettebbek. A Lorca művéből írt zenés darabja a táncdráma, a szcenírozott koncert és a színház elegye.

A pécsi előadáson több Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő is színpadra lép, így Csákányi Eszter és Hámori Ildikó, de a szereplők között találjuk Náray Erikát, Auksz Évát és Uhrik Dórát is. A darab koreográfusa Vincze Balázs.

Forrás: ZSÖK