Illegálisan akart jogosítványt szerezni sógornőjének

2017. október 10. kedd 18:30

Illegálisan akart jogosítványt szerezni sógornőjének

A Pécsi Járásbíróság egy férfit vesztegetés bűntette miatt 156.000 forint pénzbüntetésre, egy másikat befolyással üzérkedés vétsége miatt 9 hónap fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. 

Az ügyészség vádja szerint: az első vádlott férfit, a külföldön élő sógornője és annak élettársa megkeresték azért, hogy sógornője jogosítványhoz jusson anélkül, hogy Magyarországra kellene utaznia.

Az egyik férfi a másik vádlotthoz fordult az ügyben segítségért, abban az ügyben, hogy a vádlott sógornője úgy szerezzen jogosítványt, hogy sem tanfolyamon, sem vizsgán ne kelljen részt vennie, mindezért 250.000 forintot kell fizetni. A férfi azonban ilyen ismeretséggel nem rendelkezett, a célja az összeg megszerzése volt.

Az vádlott rokonai 2015 nyarán Magyarországra utaztak és átadtak neki 250.000 forintot. Ezután a két vádlott Budapestre utazott, ahol a csaló férfi által kiválasztott autósiskolához mentek, s átvette a pénzt a férfitól. A férfi bement az autósiskolába, egy nő nevében szerződést kötött gépjárművezetői tanfolyam elvégzésére, és befizetett 20.000 forintot, majd visszament az elsőrendű és közölte, hogy az autós iskola vezetőjének átadta a 235.000 forintot, ő fogja rendezni a továbbiakat.

Ezután a vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésről az elsőrendű vádlott nem kapott további tájékoztatást, ezért 2015. augusztus 28-án felhívta a budapesti autósiskola vezetőjét, hogy érdeklődjön a jogosítvánnyal kapcsolatban, de az iskola vezetője arról tájékoztatta, hogy náluk képzés és vizsga nélkül vezetői engedély megszerzésére nincs lehetőség.

Az ügyész, az elsőrendű vádlott és védője a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartottak fenn, míg a másodrendű vádlott, valamint a védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet még nem jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék