Idős embereket rabolt ki, hét év hat hónapot ülhet

2019. április 10. szerda 08:58

Idős embereket rabolt ki, hét év hat hónapot ülhet

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék kedden megtartott nyilvános ülésen a Pécsi Járásbíróság 2018. október 18-án kihirdetett elsőfokú ítéletét - mellyel a vádlottat a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette, közokirattal visszaélés vétsége, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége, és lopás vétsége miatt 7 év 6 hónap fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte - lényegében helybenhagyta. 

 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017. október 4. napján a reggeli órákban 8 óra 10 perc körüli időben, Pécsett egy belvárosi buszmegállóban tartózkodott, ahol meglátta a sértettet, aki a pénztárcája tartalmát kívánta elrendezni.

Ekkor a vádlott odalépett hozzá kitépte a sértett kezéből a pénztárcát és elfutott vele.

A vádlott egy közeli téren átvizsgálta a pénztárca tartalmát, az abban lévő készpénzt magához vette, a tárcában lévő okiratokat, iratokat a lépcsőlejáróba dobta, míg a tárcát a lépcsőlejáró oldalába helyezte. A vádlott a bűncselekménnyel összesen 24.500,- Ft kárt okozott.

 

Ezt követően a vádlott ugyanezen napon 8 óra 30 perc körüli időben Pécsett egy bevásárlóközpont északi oldalán lévő lépcsőházfordulóban tartózkodott és éppen az előző bűncselekménnyel megszerzett iratokat szórta szét, amikor felfigyelt a felé közeledő idős sértett nőre.

A sértett idős hölgy a vádlott zavarodott viselkedésétől megijedt és továbbindult egy másik áruház irányába. A vádlott a sértett után futott és annak bal karján lévő kézitáskáját megragadta.

A vádlott a táskát a sértettről nem tudta lerántani, mert a táska a sértett bal karjára volt tekeredve, így a megrántás következtében az idős sértett arccal előre a betonra esett. A vádlott ezt követően a földön fekvő sértettet még kétszer erőteljesen megrántotta és így tudta a táskát megszerezni.

A vádlott a bűncselekménnyel összesen 91.810,- Ft kárt okozott. A sértett a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.

 

A vádlott által a fenti sértetteknek okozott kár teljes egészében megtérült, mivel a vádlottat a közelben elfogták.

 

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék