Hivatalosan is átadták Mohács új hajóját, az első útja Eszékre vezetett

2019. április 11. csütörtök 11:56

Hivatalosan is átadták Mohács új hajóját, az első útja Eszékre vezetett

Csütörtökön hivatalosan is átadták a több mint 200 millió forintból beszerzett, Mohács I. névre keresztelt kirándulóhajót. A katamarán első útja Eszékre vezetett.

 

 

Az eseményen Szekó József, Mohács polgármestere hangsúlyozta: Mohács régi álma valósult meg a hajó beszerzésével, mert így részletesebben bemutathatják a település körüli csodálatos természeti környezetet Gemenctől a Béda-Karapancsa tájegységig.

Közölte, az egy busznyi csoportot szállító hajót egy magyar-horvát projektben, egy Interreg-pályázatnak köszönhetően tudta megrendelni a baranyai város.

Az óránként 40 kilométeres sebességű hajót a fővárosi Magyar Kikötő Zrt. magyar mérnökei tervezték, kivitelezésben több mint 20 külföldről hazatért magyar szakember vett részt - jelezte.

A Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Kft. által üzemeltetett hajó, kialakításának köszönhetően, a kirándulásokon túl kulturális és vállalati rendezvények, tréningek megtartására, tanulmányi kirándulások, valamint 10-15 kerékpár szállítására is alkalmas.

A mohácsi önkormányzat MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a tervezett kiránduló útvonalak a gemenci Keselyűs-kikötőtől a Béda-Karapancsa tájegységig, horvát területen Eszékig, illetve Vukovárig terjednek, az Almás-kikötőnél érintve a Kopácsi-rétet.
A hajó szolgáltatásai az utazóközönség részére belföldön április 15-től érhetők el. Határon túli utazásra várhatóan június 1-től nyílik lehetőség - írták.

Az átadót követően a Mohács I. - első útjaként - a horvátországi Eszékre indult, ahonnan várhatóan csütörtökön délután tér vissza.

A hajó beszerzése Mohács Város és a horvátországi Pélmonostor Város Önkormányzatainak együttműködésében, az Európai Unió támogatásával, az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program által társfinanszírozott HUHR/1601/2.1.1/0003 azonosítószámú „Bike&Boat" című projekt keretében történt.

MTI