Heteken belül elkezdhetik a repülőgépgyár építését, tavasszal adják át az üzemet

2017. szeptember 20. szerda 12:53

Heteken belül elkezdhetik a repülőgépgyár építését, tavasszal adják át az üzemet

Jól halad a pogányi repülőtér mellé tervezett gyár építésének előkészületeivel a Magnus Aircraft Zrt. A cégnél érdeklődésünkre közölték, a munka megkezdéséig minden szükséges engedéllyel rendelkeznek majd. Akár heteken belül megtörténhet az első kapavágás.

A nyár végén tették le az összesen 5,16 milliárd forintos beruházás alapkövét, a tervek szerint pedig hamarosan elkezdik a tényleges építési munkálatokat is. Az első ütemben egy kétezer négyzetméteres összeszerelő-üzemet, valamint egy irodaépületet hoznak létre a pogányi reptér szomszédságában. Itt többek közt kompozit anyagból készült, a társainál kevésbé környezetszennyező, az újításoknak köszönhetően a világon egyedülállónak számító kétüléses repülőgépeket gyártanak majd.

Mint azt a cégnél érdeklődésünkre közölték, az építkezést az ősz folyamán kezdik meg, s várhatóan a jövő tavasszal adják át a komplexumot. Arról, hogy pontosan mikor vonulnak fel a munkagépek a területre, egyelőre nem tudtak tájékoztatást adni munkatársunknak.

Annyi azonban bizonyos - szögezték le -, hogy a szükséges engedélyek egy részével már rendelkeznek, de természetesen az építkezés megkezdéséig valamennyi dokumentumot beszereznek. Adminisztratív akadálya tehát nem lehet a munkakezdésnek.

Színmagyar

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépei teljes mértékben magyar termékek. Amellett, hogy a cég hazai tulajdonosokkal rendelkezik, a fejlesztést, valamint a gyártást is Magyarországon végzik.

A Magnus Aircraft már a leendő üzem munkavállalóit is erőteljesen toborozza. Érdeklődőből nincs hiány, így minden bizonnyal rendelkezésre áll majd a kellő számú munkavállaló, akikkel elindulhat a repülőgépek gyártása. Emlékeztettek, több ütemben összesen 105 főt vesznek fel a céghez.

Később a létszám tovább emelkedik majd, hiszen a tervek szerint egy hatezer négyzetméteres kompozitüzem is épül. Itt repülőgéptörzseket gyártanak majd 2018 végétől.

Palotás P.