Hamarosan indulhat a múzeumi központ építése - Tovább növelik a belváros turisztikai vonzerejét

2017. június 20. kedd 08:16

Hamarosan indulhat a múzeumi központ építése - Tovább növelik a belváros turisztikai vonzerejét

Elhárultak az akadályok a pécsi múzeumi negyed kialakítása előtt, így hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok a Széchenyi téren. Az önkormányzat a jelenleg a Régészeti Múzeumnak helyet adó területen nagyszabású, 1,5 milliárd forintos fejlesztésbe kezd. 

Bár korábban úgy tervezték, hogy ilyenkor már javában folynak a Régészeti Múzeum fejlesztését és bővítését szolgáló munkálatok, jelen állás szerint hamarosan - a tervek szerint jövő év elején - ténylegesen megindulhat a munka a Széchenyi téren. Őri László alpolgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy az intézmény fejlesztésére irányuló projekt engedélyezési terve már elkészült, az építési engedélyt már megkapták.

- Jelenleg a kiállítási tematika és a múzeum belsőépítészeti terveihez kapcsolódó tervező kiválasztására irányuló eljárás van folyamatban, ezt követően készülnek el a kiviteli tervek - fogalmazott a városvezető.

A Belvárosi Múzeumi Központ néven futó beruházás fő céljaként az új kiállítótér központi eleme a régészeti múzeum kincseinek bemutatása lesz modern, interaktív környezetben. Az elképzelések szerint emellett kiemelt attrakcióként Pécs és Baranya általános történelmi fejlődését is bemutatnák, csakúgy, mint a Pécsi Értéktárban szereplő helyi értékeket.

- A fejlesztés kiegészíti a már meglévő vonzerőket, a Janus Pannonius Múzeum és az egyházmegye turisztikai kínálatát. Ráadásul az ókeresztény világörökségi látnivalókat is egy komplexebb, az átlagos turista számára sokkal érthetőbb történelmi kontextusban mutatnánk be - hangsúlyozta az alpolgármester.

A projekt fontos eleme, hogy ez lesz az a belvárosi pont, ahol a Pécsre érkező turisták - akiknek jelentős része buszokkal érkezik a Hunyadi út ezen szakaszára - itt fog találkozni a város kulturális-turisztikai intézményrendszerének kiemelkedő képviselőivel, vonzerőivel.

- Nem titkolt célunk, hogy növeljük a turisztikai attrakciók látogatóinak számát azzal, hogy a közvetlenül a buszról történő leszállásuk után méltó, modern és vonzó környezetben fogadjuk őket - emelte ki Őri László.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a projekt nem azzal akarja felhívni magára a figyelmet, hogy újszerű technológiai megoldásokat alkalmaz - korábban felmerült a geotermikus energia hasznosításának lehetősége is -, hanem azzal, ami valóban turistacsalogató: azaz a nívós állandó régészeti kiállítás anyagával, az évente többször változó időszakos tárlatok tematikájával, valamint a vonzó környezettel.

Ez utóbbira a múzeum kertjében a mai lapidárium területén a növényzet megtartása mellett kialakítandó kávézó is jó példa, ami a maga nemében egyedülálló lesz nemcsak a városban, hanem a régióban is.

A 1,5 milliárdos beruházás teljes egészében fejlesztési forrásokból valósul meg.

H. L. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc (archív)