Gyerekeket zsarolt meg egy pécsi férfi, elítélték

2019. április 09. kedd 11:38

Gyerekeket zsarolt meg egy pécsi férfi, elítélték

A Pécsi Járásbíróság hétfőn megtartott előkészítő ülésen egy pécsi férfit két rendbeli zsarolás és egy rendbeli kifosztás bűntette miatt halmazati büntetésül - mint többszörös visszaesőt - 2 év 6 hónap fegyházra és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. január 24-én két gyermekkorú fiú egy pécsi bevásárlóközpont tetőtéri parkolójában tartózkodott, ahol a nyugati oldal külső homlokzati párkányára felültek, majd azon sétálni kezdtek. A vádlott férfi észlelte a sértettek tevékenységét.

Az üzletház biztonsági személyzetének kiadva magát odament hozzájuk és közölte a sértettekkel, hogy életveszélyben vannak, a cselekményükkel a vádlott munkáját veszélyeztetik, ezért két választásuk van: vagy lekíséri őket a biztonsági szolgálathoz, ahol rendőrt hívnak és így nagy összegű - százezres - bírsággal számolhatnak, vagy annak fejében, hogy a cselekményüket ne jelentse, adnak neki valamilyen értéket.

Az egyik sértett ekkor átadta a vádlottnak a mobiltelefonját a benne lévő SIM kártyával. A telefon sorsa azóta ismeretlen.

A telefon és a kártya összértéke 76.000 forint, mely az eljárás során nem térült meg.

Továbbá a vádlott férfi 2018. január 27-én a délutáni-esti órákban Pécs belvárosában szórakozott részben az ismeretségi körébe tartozó személyekkel, részben azok ismerőseivel. A vádlott és a sértett férfi korábban nem találkoztak, ekkor ismerték meg egymást.

A sértett rövid idő alatt nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott, amelytől erősen ittas állapotba került.

A társaság tagjai hajnali 3.00 órát megelőzően valamennyien hazaindultak, azonban a vádlott és a sértett együtt maradtak. A sértett közölte a vádlottal, hogy hajnali 4.00 óra körül indul távolsági buszjárata vidékre, és kérte, hogy a vádlott tartson vele. A vádlott elkísérte az erősen ittas állapotban lévő sértettet egy, a távolsági buszpályaudvar közelében lévő épülethez, majd hajnali 3.00 óra körüli időben az épület mögötti területen leültek dohányozni.

A sértett erősen ittas állapota folytán elálmosodott és elaludt. A vádlott ekkor - kihasználva a sértett öntudatlan, védekezésre képtelen állapotát - átkutatta a sértett ruházatát, melynek során megtalálta és magához vette a sértett 38.000 forint értékű mobiltelefonját, valamint a sértett pénztárcáját is, amelyből kivette a benne maradt mintegy 3-400 forint aprópénzt.

A vádlott a tárcát a sértett mellé dobta, majd távozott. A sértett 6.40 perc körüli időben ébredt, észlelte az értékei eltűnését, ezért feljelentést tett a Pécsi Rendőrkapitányságon.

A vádlott 2018. január 28. napja és 2018. február 1. napja közötti időben 2.000 forintért értékesítette a mobiltelefont egy harmadik személynek, akitől a nyomozó hatóság a telefont - melyben ekkor már nem volt benne a sértett SIM- és memória-kártyája - lefoglalta és a sértettnek visszaadta, a sértett kára ezáltal részben megtérült.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék