Garamvölgyi Petra nyerte el Baranyából a MOL támogatását

2020. június 17. szerda 11:37

Garamvölgyi Petra nyerte el Baranyából a MOL támogatását

Csaknem száz tehetséges fiatal sportolót díjazott idén is a MOL Alapítvány összesen 32 millió forint értékben. Baranya megyéből Garamvölgyi Petra pécsi rúdugró atléta nyerte el a támogatást.

 

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el.

Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez.

A támogatási keret összege nem változott, viszont a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok következtében felére esett vissza a beadott pályázatok száma.

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-18 évesek kategóriájában 378 pályázat érkezett be, ebből 85 pályázatot támogat az alapítvány - köztük három páros versenyzőt -, összesen 27 millió forint értékben. A 18 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában kilenc fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben.

Így idén összesen 32 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány közel száz kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolónak.
A pályázatok három körös elbíráláson mentek keresztül, a végső döntést a MOL Alapítvány kuratóriuma hozta meg egy szakértői zsűri segítségével. A pályázatra bármilyen sportág versenyzői nevezhettek, amennyiben magyarországi sportegyesületnél leigazolt versenyzők, és országos vagy nemzetközi versenyeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A támogatottak 37%-a budapesti, 63%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 47 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

A COVID-19 járvány okozta bizonytalanságok miatt ebben az évben közel 50%-kal esett vissza a pályázati kedv. Mivel azonban a támogatási keret nagyságrendje nem változott, így idén is a tavalyihoz hasonló létszámban nyerhettek támogatást a pályázók.
A Sport 2020 nyertesei között találjuk többek között az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívót Rabb Krisztiánt és a triatlinosta reménységet Kropkó Mártát.

A 18-23 év közöttiek Klasszis kategóriájában a beérkezett 30 pályázó közül a kuratórium 9 főt tudott támogatni a gyorskorcsolya, kajak, öttusa, sportlövészet, tenisz, triatlon vívás és vitorlázás sportágakban összesen 5 millió forinttal. Ezek a sportolók méltán voltak esélyesek a Tokiói Olimpiai részvételre. Köztük van többek között Kopasz Bálint, aki 22 évesen felnőtt világbajnok lett tavaly K1 1000 m-en.

A Baranya megyei nyertes:
Garamvölgyi Petra (16), rúdugró atléta, Pécs, PSN FOTÓ

Hét éve kezdett el atlétikával, ezen belül három éve rúdugrással foglalkozni. Többszörös országos bajnok és már a felnőttek között is bemutatkozott. 2020-ban fedett pályán négyszer is sikerült megjavítani egy 22 éves U18-as korosztályos országos csúcsot, és az elért 410 cm-es eredménnyel a korosztályos világranglista legelső helyére került.

A támogatásból edzőtáborozási költségeket szeretne finanszírozni.

Forrás: MOL