Folytatódik az óvodák és bölcsődék korszerűsítése, újabb két intézményt fejlesztenek Pécsett

2019. január 31. csütörtök 09:50

Folytatódik az óvodák és bölcsődék korszerűsítése, újabb két intézményt fejlesztenek Pécsett

Modernizálják a Nagy Jenő, illetve az Ajtósi Dürer utcákban található óvodákat. A pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés révén többek közt szigetelik az épületeket, korszerűsítik a fűtési rendszert, kicserélik a nyílászárókat, illetve teljesen akadálymentessé teszik a mosdókat.

 

Az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a pécsi óvodákban és bölcsődékben, összességében több százmillió forintot fordítottak az intézmények fejlesztésére. A beruházások az összes városrészt érintették, a munkálatokra pályázat útján elnyert támogatást a szakemberek igyekeztek igazságosan elosztani.

A modernizációs program idén is folytatódik, a tervek szerint újabb két intézmény újul meg. A pécsi önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Nagy Jenő utcai Óvoda, illetve az Ajtósi Dürer utcai Óvoda és Cseperedő Bölcsőde modernizációja indulhat meg.

A beruházáshoz első körben az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése szükséges, ehhez közbeszerzést kell kiírni. A képviselők a napokban elfogadták az ezzel kapcsolatos előterjesztést, így a folyamatot elindították.

A fejlesztések révén hőszigeteléssel látják el az intézmények homlokzatát. Mivel a Nagy Jenő utcai ovi műemléki épületben található, a kivitelezés során számos előírásnak kell majd megfelelni a ház védelme érdekében. A pályázat révén valamennyi nyílászárót lecserélik, a déli oldalon pedig mind a két helyszínen árnyékolást alkalmaznak majd, hogy elviselhetőbb legyen a nyári forróság. Ezek mellett a távfűtési rendszert is modernizálják, szigetelik a tetőket, lecserélik a radiátorokat, valamint korszerűbbé teszik a világítást.

A beruházás keretében a bejárat közelében egy-egy teljesen akadálymentesített mosdót alakítanak ki az intézményekben. Az ehhez vezető útvonalakat természetesen úgy kell megtervezni, hogy azt a fogyatékkal élők is használni tudják, emiatt azt is vizsgálja majd a munkát végző cég, hogy szükséges-e lift beépítése.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva