Folytatódik a faültetési projekt, civilek csatlakozását is várják

2014. november 03. hétfő 16:26

Már javában zajlik Pécsett az őszi lombgyűjtés kézi és gépi erővel, minden nap 107 fővel és átlagosan napi 105 köbméternyi begyűjtött növényi hulladékkal – írja közleményében a BIOKOM.

A pécsi belvárosban saját állománnyal és közfoglalkoztatott munkatársakkal végzik a lombgyűjtést, összesen 25 fő közreműködésével minden munkanapon. Így napi szinten közel 30 köbméternyi lehullott lombot szállítanak el 3 gépjármű és egy lombszívógép segítségével erről a területről. A Kertvárosban 40 munkatárs gereblyézi össze a napi 40 köbméter mennyiségű lehullott lombot, amelyet konténerrel visznek el a helyszínről.

A Budai városrészben napi szinten 30 fő munkájának eredményeképpen 25 köbméternyi lomb és egyéb növényi hulladék kerül a konténerekbe. Uránvárosban 12 dolgozó foglalkozik ezzel, így itt 10 köbméternyi növényi hulladék jön össze naponta.

Elsődleges cél a gyűjtési munkák során, hogy a lehullott lombbal leginkább terhelt területek járdáit és útjait tisztítsák meg csúszásveszély és városképi okok miatt. A megszokottnál melegebb időjárásnak köszönhetően jelenleg a lomb nagy része még a fákon van, így a klasszikus értelemben vett lombgyűjtési munkák csak november végén fognak elkezdődni és egészen jövő év márciusáig tartanak.

Az idei évben csúcsot döntöttek a kaszálási munkák terén, ugyanis az elmúlt évtizedben még nem volt példa arra, hogy a városban található 2,4 millió négyzetméternyi közterületet 8 alkalommal kaszálták volna le, mint ahogyan az idén ezt a BIOKOM tette. Ezen a héten fejeződnek be a kaszálási munkák a teljes várost illetően.

A pécsi közterületeken november első napjaiban, azaz a napokban veszi kezdetét egy nagyobb volumenű fásítási munka. Ez a Siklósi út menti fásítási program a Városi Faalap terhére történik, amely során mintegy 230 db fa lesz elültetve. Az ültetendő fák kiválasztásánál legfontosabb szempont az volt, hogy azok jól tűrjék a városi környezetet (a közlekedési gázokat, port és egyéb szennyező anyagokat), gyorsan fejlődjenek, valamint egészséges, masszív zöldfelületet adjanak. A tavalyi példához hasonlóan (amikor a 6-os főút városi szakaszán zajlottak a munkák) idén is lesz lehetőségük a civil szervezeteknek arra, hogy részt vegyenek a faültetésekben. A Siklósi út menti fásítás mellett további kisebb faültetési projekteket is terveznek még az év hátralévő részére. Pár hete ennek keretében szépült meg a Centrumparkoló, de növénykülönlegességek is érkeznek hamarosan Pécs közterületeire, mint például a kínai selyemfenyő és az örökzöld tölgy.

2014-ben eddig megtörtént és még hátralévő faültetéseknek köszönhetően az idei évben 530 db fa és 1545 db virágos cserje gazdagítja Pécs zöldterületeit (pl. a 48-as térre és a Köztársaság térre került sok új cserje).