Február utolsó napján végleg bezár a több mint hetvenéves Képcsarnok a Király utcában

2019. február 22. péntek 16:39

Február utolsó napján végleg bezár a több mint hetvenéves Képcsarnok a Király utcában

Sajnos napokon belül egy kultikus hellyel lesz szegényebb Pécs, az 1948-ban létrehozott Képcsarnok végleg lehúzza a rolót. Az üzlet vezetője lapunknak úgy nyilatkozott, az elmúlt években folyamatosan csökkent a kereslet a kortárs alkotások iránt. A vásárlók száma mostanra annyira alacsony lett, hogy a galériát tovább nem lehet fenntartani.

 

Sok-sok évtizedes múltra visszatekintő, legendásnak mondható üzlettől kell búcsút vennünk hamarosan. A Király utcában működő Képcsarnok már csak február 28-ig várja a vásárlókat, ezt követően végleg bezár.

- Sajnos alig van kereslet a kortárs művészeti alkotásokra - felelte a döntés hátterét firtató kérdésünkre Bélteky Orsolya, az üzlet vezetője. - Ez egy régóta húzódó tendencia, a kétezres évektől kezdődően országszerte egyre kevesebb a vásárló a galériákban - tette hozzá.

Emlékeztetett, az árverésekkel kapcsolatban nagyjából tizenöt esztendővel ezelőtt még rendszeresen lehetett olvasni, hallani úgynevezett leütési rekordokról szóló híreket. Mostanra azonban csak egy szűk réteg maradt, amelynek tagjai kortárs festményekre, netán szobrokra költik a pénzüket.

A pécsi Képcsarnok működtetése annak ellenére vált fenntarthatatlanná, hogy gyakorlatilag az egész országból jöttek érdeklődők, hiszen itt jó minőséget találtak, a budapesti áraknál olcsóbban. Bélteky Orsolya elmondta, az üzlet túlélését az is nehezítette, hogy a belvárosi, Király utcai vállalkozóknak nehéz csatát kell vívniuk azért, hogy visszacsábítsák az embereket az Árkádból a sétálóutcákba.

- Természetesen szomorú vagyok, hogy ezt a döntést kellett meghozni. Az, hogy bezárunk, rossz a városnak is, de szintén rendkívül negatívan érinti a kortárs művészeket, akik így elveszítenek egy értékesítési lehetőséget. Kiváló alkotókkal dolgozunk együtt, nemcsak pécsiekkel, hanem az ország más részein élőkkel, sőt határon túli magyarokkal is - fogalmazott.

Mint megtudtuk, a Képcsarnok az utolsó napokban is számos értékes műtárgyat kínál.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva