Ezer kalandot és élményt ígér a látogatóknak a pécsi Múzeumok Éjszakája

2022. június 25. szombat 10:00

Ezer kalandot és élményt ígér a látogatóknak a pécsi Múzeumok Éjszakája

Ahogy kezdetektől fogva minden esztendőben, Pécs idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája eseménysorához. Június 25-én délutántól éjszakáig lesznek tárlatvezetések zenei és képzőművészeti események, szakmai beszélgetések éppúgy, mint előadások, gyermekprogramok, játékok, bemutatók. 

 

 


 

A Janus Pannonius Múzeum 2022-ben is arra törekedett, hogy a legkülönfélébb korosztályú, érdeklődésű látogatók is találjanak kedvükre való elfoglaltságot ezen a napon. A kínálat bőséges, az eseménysor sokszínű, 15 helyszínen több mint 50 program közül válogathatunk.

Ez a különleges nap mindig csábít az állandó és időszaki tárlatok egyéni (újra)felfedezés(é)re, de ebben segítenek a tárlatvezetések is.

A Modern Magyar Képtárban, ahol 17:00 órától kezdődően a nagybányai festőiskola és a magyar századforduló alkotásaival, valamint a pécsi Bauhäuslerek művészetével ismerkedhet meg. A Zsolnay Múzeumban a Lüszterlepkék és mázmadarak című új kiállításban (21:30), a Mecseki Bányászati Kiállításban (22:00) éppúgy lesz tárlatvezetés, mint a Vasarely Múzeumban (21:00), a Sopianae állandó kiállításban (20:30), a Csontváry Múzeumban (19:00) vagy a Szerecsen Patika Kiállításban (17:00; 18:30; 20:00).

A Múzeumok Éjszakája napjától (június 25.) látogatható a Baranya aranya - Egy kora avar kori temető feltárja titkait című kiállítás a Múzeum Galériában. A 2022. augusztus 21-éig megtekinthető tárlat az autópályaépítés a 2021 augusztusa és 2022 januárja között a Babarci Autópálya Mérnökségi Telep területén feltárt leletekből ad válogatást. A kiállításhoz a Múzeumok Éjszakáján szakmai vezetés, érdekes előadások, bemutatók kapcsolódnak.

Nem kell nélkülözniük azoknak sem, akik zenei programra vágynak: a Csontváry Múzeumban megtartandó zongoramaraton (19:00), valamint a Zsolnay Múzeum udvarán megrendezett Koto és shakuhachi koncert (18:00), továbbá a Vasarely Múzeum udvarán baranyai zenészek közreműködésével felcsendülő Kis éji crossover (21:00)egyaránt ezt bizonyítja.

Több helyszínen is (Vasarely Múzeum, 19:30 és múzeumigazgatóság udvara, 20:10) fellép a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar, a Keret Alkotó Csoport dramatikus Ulysses-adaptációja(20:45) alatt a kelta hárfamuzsika hagyományai elevenednek meg.

A Néprajzi Múzeumban több tárlatvezetésen (20:00, 21:00) avatnak be a váci domonkos kripta kincseiből álló időszaki kiállítás hátterébe, de emellett a helyszínen lesz mesesarok, almasütés kézműves vásár és bemutató, és nem maradhat el a szokásos Szent Iván éji tűzugrás sem.

A Mecseki Bányászati Kiállításban a JPM Természettudományi Osztálya és a Mecseki Barlangkutató Csoportásványokról, kőzetekről, barlangi és bányászat során előkerült őslényekről és barlangi képződményekről szóló interaktív bemutatója mellett játékok, kézműves foglalkozások csábítanak felfedezésre.

Aki inkább kirándulni szeretne a környéken, ezt is megteheti: a Jakab-hegyre (17:30) és Mecsekszabolcsra (19:00) egyaránt indul egy-egy túra.

Belépőjegyárak és más, fontos tudnivalók

A pécsi Múzeumok Éjszakájára a - minden helyszín megtekintésére feljogosító - belépőjegy felnőtteknek 2000, a kedvezményekre jogosultaknak (6-26 év között, illetve 62 éves kor felett) 1500 forintba kerül.

A családi jegy 5000 Ft, továbbá 0-6 éves korig, valamint fogyatékkal élőknek (1 kísérővel) a program ingyenes. Aki csak egy adott helyszínre váltana belépőjegyet, annak 1000 forintot kell fizetnie.

Az év többi napján érvényes kedvezmények a Múzeumok Éjszakájára nem vonatkoznak.A karszalagos belépőjegy másnap, június 26-án is érvényes a JPM kiállítóhelyein! (Ezen a napon kizárólag a karszalagos belépőjegyet tudjuk elfogadni, a helyszínre váltott jegyekre ez az akció nem érvényes.)

Teljes program: www.jpm.hu

 




Forrás: JPM