Elvitték a hulladékot az Endresz György utcából, figyelmeztették a szabálytalankodókat

2017. szeptember 13. szerda 14:57

Elvitték a hulladékot az Endresz György utcából, figyelmeztették a szabálytalankodókat

Elszállította az előre meghirdetett lomtalanítás napján az Endresz György utcából a felgyűlt hulladékot a Dél-Kom Nonprofit Kft. Az utcára a lomtalanításra vonatkozó előírások ellenére már jóval korábban kitettek feleslegessé vált holmikat a környéken lakók, az érintetteket figyelmeztették a közterület-felügyelők. 

Amint arról hírt adtunk, egy felháborodott olvasónk fordult szerkesztőségéhez azzal, hogy szerinte hetek óta áll halmokban a szemét az Endresz György utcában és másutt is az Uránvárosban.

Amint az olvasónk által készített fényképeken is látszik, szinte minden megtalálható a kidobott holmik között: bútorok, ruhák, cipők, de még lekvárok is.

Kedden reggel, az előre meghirdetett lomtalanítás napján elszállította a Dél-Kom Nonprofit Kft. a felgyűlt hulladékot.

A Biokom lapunkhoz eljuttatott közleményében arra hívják fel a figyelmet, hogy a kommunális hulladékot gyűjtő járatuk múlt héten jelezte, hogy kezd gyűlni a lom az Endresz György utcában, tehát nem hetekre visszavezethető a probléma.

Kitértek arra is, hogy a rendelet szerint a hulladékokat a meghirdetett szállítási napon reggel 6-h-ig kell az ügyfeleknek kihelyezni, ennek ellenére egy héttel megelőzően került ki lomhulladék.

Szállítási üzemük eljárási rendje szerint kollégáik a Pécsi Közterület-Felügyelet munkatársával a lomtalanítás napján és lomtalanítás után részletes bejárással veszi át és adja át a területet.

Kedden délelőtt az Endresz György utcában is a Pécsi Közterület-Felügyelet munkatársa több helyszínen feljegyzést készített és intézkedett és figyelmeztette a lakókat a nem megfelelő lomtalanítási szolgáltatás igénybevételére, jelesül, hogy a lomtalanítás meghirdetett napja előtt, közterületre került ki illegálisan veszélyes- és elektronikai hulladék, törmelék.

A vonatkozó eljárásnak megfelelően ezeket nem vitték el a lomtalanításkor, 2 db hűtő, 2 db Tv, 2 festékes doboz, 3 vödör törmelék maradt ott.

Külön gyűjtőjárattal azonban, „önszorgalomból" a nem a lomtalanításba tartozó hulladék tekintetében az egész város területén elvégzik az ilyen hulladékok begyűjtését is.

Az ilyen helyzetek megelőzésre dolgozott ki a BIOKOM NKft. egy új lomtalanítási rendet, amelyet ősztől Pécs történelmi belvárosban kísérleti jelleggel vezetnek be.

Ennek lényege, hogy az előzetes egyeztetés alapján, írásbeli megrendelést követően, egyénileg megadott időpontban mennek el a lomokért.

Képünkön: a lomtalanítást megelőző csendélet.

M. B.