Elkezdődött az uránvárosi rendelő felújítása - A betegek gyorsabban juthatnak magas szintű ellátáshoz

2019. január 18. péntek 10:12

Elkezdődött az uránvárosi rendelő felújítása - A betegek gyorsabban juthatnak magas szintű ellátáshoz

Elkezdődött a Veress Endre utcai rendelő felújításának első üteme. Tizenkét szakrendelő korszerűsítésére és eszközök beszerzésére mintegy négyszázmillió forintot költ a város. Őri László, Pécs alpolgármestere a beruházás kapcsán azt hangsúlyozat, hogy az új, korszerű műszerekkel - mint például a szemészeti CT vagy a bőrgyógyászati lézer - olyan betegségeket is helyben tudnak kezelni, amelyekre korábban csak a Klinikai Központban volt lehetőség, így a betegek rövidebb várakozási idő után juthatnak magas szintű ellátáshoz. 

- A város által fenntartott egészségügyi egészségügyi intézményekben a rendszerváltás óta nem került sor olyan jelentős eszközbeszerzésre, mint most az uránvárosi rendelő esetében - hangsúlyozta Őri László, Pécs alpolgármestere, miután pénteken Hoppál Péter országgyűlési képviselő társaságában a helyszínen tekintette meg a Veress Endre utcában található intézményben a már megkezdődött munkálatokat.

A beruházásra mintegy négyszázmillió forintot fordítanak.

Tizenkét szakrendelőt újítanak fel mintegy százmillió forintból, egy 90 millió forintos pályázat révén létrejön a Pécsi Egészségfejlesztési Iroda, amely a városban és összesen 40 településen élőt szolgál ki prevenciós intézkedésekkel, hogy a betegségek fő kiváltó okait, az elhízás, a szív- és érrendszeri, a mentális problémákat kezeljék. A program öt éven át tart, ez alatt több tízezer embernek is segítséget nyújthatnak szakemberek.

Mindezek mellett kétszázmillió forintból fejlesztik az uránvárosi rendelő eszközparkját. Többek között kardiológiai ultrahangot, a neurológiai vizsgálatokban használható ENG-berendezést, szemészeti OCT-gépet, nőgyógyászati ultrahangot is beszereznek.

Utóbbi kapcsán Őri László kiemelte, a korszerűsítéseknek köszönhetően olyan betegségeket is helyben tudnak majd kezelni, amelyekre eddig a városi ellátórendszerben nem volt lehetőség, csak a Klinikai Központban. A betegek számára ez azt jelenti, hogy rövidül a várakozási idő után juthatnak magas szintű ellátáshoz.

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, egy tudatos fejlesztéssorozat részeként egyre nagyobb figyelmet fordítanak az Uránvárosban élőkre is. Éppen ezért újítják meg a piacot, a járdákat, köztereket, újulnak meg gyermekorvosi és háziorvosi rendelők valamint óvodák.

Mint mondta, az intézkedések közül kiemelkedik az uránvárosi rendelő korszerűsítése, hiszen a környék lakosai közül ebben ez az épület nyújtja a legnélkülözhetetlenebb szolgáltatásait.

- Mindezeknek köszönhetően jóval komfortosabb körülmények várják majd a betegeket, az orvosokat. A nyugati városrészben található intézet fejlesztésének ez csak az első üteme, hiszen további több százmillió forintból az épület teljes energetikai korszerűsítése is céljaink között szerepel - tette hozzá Hoppál Péter.

 

 


M. B. - Fotó: Dittrich Éva