Elhallgattak a beszélő kutyapiszokgyűjtők, „hála” a rongálók szorgos munkájának

2016. január 14. csütörtök 15:16

Elhallgattak a beszélő kutyapiszokgyűjtők, „hála” a rongálók szorgos munkájának

Már egy ideje némák a kertvárosi kutyapiszokgyűjtő dobozok. Valaki(k)nek nagyon nem tetszettek az országosan is egyedülálló berendezések, azokat ugyanis több alkalommal is megrongálták. Az ötletgazda több pénzt már nem akar a javításra költeni.

Még 2014-ben adták át a két „beszélő" kutyapiszokgyűjtő dobozt a Nevelési Központ sportpályái közelében. Ezek egyedisége abban rejlett, hogy használatakor „hajrá pécsi kutyások" biztatással, vagy „ez a csomag a helyére került" szöveggel nyugtázta az eseményt.

Az önkormányzati támogatással, pályázat útján megvalósuló jópofa kezdeményezést hamar megszerették a környéken élők, sajnos azonban akadtak olyanok, akik csak egy újabb megrongálható tárgyat láttak a berendezésekben.

- Továbbra is használják a kutyások, de sajnos már nem „beszélnek" a gyűjtők. Ahogy az sok esetben lenni szokott, a vandál kezek ezeket sem kímélték, több alkalommal is rongálás történt - tudtuk meg Korner Zsuzsannától, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület (KATKE) elnökétől.

Még mindig sok a hanyag gazda

Ugyan egyre több kutyatartó gondolja fontosnak, hogy felszedje, amit négylábú kedvence elhelyezett a földön, sokan - a témához illően fogalmazva - tesznek erre. A KATKE és más hasonló egyesületek egyik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturált állattartásra. A hanyag gazdák egyébként - elvben - több tízezer forintos büntetést is kaphatnak.  

Mint elmondta, többen már az átadás előtt figyelmeztették, hogy várhatóan nem sokáig maradnak épek a berendezések. Az első vandál végül nagyjából négy-öt hónap után fedezte fel a dobozokat.

- Több alkalommal is elvégeztük a javítást - ezzel több tízezer fontot elköltve - de időről időre újra tönkre tették. Az újabb helyreállításoknak már nem látom értelmét, a pénzt inkább a kóbor macskák ivartalanítása és befogadása érdekében indított programunkra fordítjuk - magyarázta. Kérdésünkre elárulta, a rongálók elsősorban a vezetékek kitépésével érték el, hogy elnémuljon a gyűjtő.

Az állatvédő egyesület elnökét természetesen elszomorították a történtek. Munkatársunknak úgy fogalmazott, „soha nem fogja megérteni, miért kell tönkre tenni az értékeket".


Archív képünkön: két éve még megszólalt a gyűjtő. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva