„Ez a csomag a helyére került”: tetszenek a beszélő kutyagumi gyűjtők a kertvárosi kutyásoknak

2014. február 18. kedd 17:43

„Ez a csomag a helyére került”: tetszenek a beszélő kutyagumi gyűjtők a kertvárosi kutyásoknak

Sikeresnek véli a „beszélő" kutya WC-s kezdeményezést Korner Zsuzsanna, a kulturált állattartást zászlajára tűző szervezet vezetője, bár korábban sok kritikát kaptak a tervvel kapcsolatban. A civilek szerint az egyedi kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a problémára, a kutyások egy része ugyanis kedvence csomagját különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül az utcán hagyja. Ha lesz pénz, további gyűjtők kerülnek ki.

A civileknek köszönhetően néhány hete két „beszélő" szemetes is megköszöni Kertvárosban, ha az állattartók összegyűjtik a kutyapiszkot. Az eltelt időszak azt mutatja, a kezdeményezést pozitívan fogadták a pécsiek.

- Pályázati forrásból jutottunk támogatáshoz kutyapiszok-gyűjtők kihelyezésére, ám úgy döntöttünk, a hagyományos gyűjtők magas ára miatt magunk tervezünk egyet - emlékezett vissza a kezdetekre Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület (KATKE) elnöke.

A gyűjtő pedig annyira egyedire sikerült, hogy még beszélni is tud, a szerkezet minden használat után köszönetet mond, sőt még biztatást is („hajrá pécsi kutyások"), vagy éppen megállapítja, hogy „ez a csomag a helyére került".

- Korábban sok kritikát kaptam a tervvel kapcsolatban, ám a tapasztalatok szerint a kezdeményezés sikeres. Nap mint nap látom, hogy a kutyások rendszeresen használják a Nevelési Központ, illetve a Grund Suli környékén elhelyezett két gyűjtőt - mondta az egyesületi vezető.

A kutyapiszok-háborúban már több csata is lezajlott, ám Korner Zsuzsanna szerint még rengeteg a teendő. Úgy véli, a most kihelyezett gyűjtők elősegíthetik a helyzet megoldását.

- Bőven van teendő, sajnos a kutyások egy jelentős része az utcán hagyja a kutyapiszkot, ami joggal háborítja fel az embereket. Fokozatosan lehet csak eredményt elérni - fogalmazott. Hozzátette: álláspontja szerint a gyerekeknek már az óvodában meg kell ismerniük a kulturált állattartás alapvető elemeit, ezért az egyik programjuk a kicsik oktatását tűzte ki célul, a Mosolymanó Egyesülettel közösen pedig állatbarát klubot indítottak.

A civilek nem szeretnének leállni: amint megnyílnak a pályázati lehetőségek, további gyűjtőket helyeznek ki, ám ezek többsége várhatóan a hagyományos, azaz néma kukák közül kerülnek ki.

Képünk a Nevelési Központ mellett készült.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva