Egyedülálló kísérletet végeztek Baranyában a méhpusztulások megelőzése érdekében

2022. június 10. péntek 08:59

Egyedülálló kísérletet végeztek Baranyában a méhpusztulások megelőzése érdekében

A Baranya Megyei Kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatósága fontosnak tartja, hogy az elmúlt években országosan - így Baranyában is - tapasztalható méheltűnések, méhpusztulások okait feltárja, és hatékony szakmai támogatást nyújtson a méhészeknek e kedvezőtlen jelenségek megakadályozása, csökkentése érdekében. E célok elérését segítheti az az országosan egyedülálló kutatás, amelyhez a kormányhivatali szakemberek is csatlakoztak. 

 

 

A méhpusztulást, -eltűnést kiváltó okok felderítése során felmerült, hogy a probléma forrása esetleg több - egyébként önmagában a méhekre nem veszélyes - növényvédő szer hatóanyagának a méhek környezetében való együttes megjelenése lehet.

Ebből kiindulva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Baranya Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület egy eddig példa nélküli, közös kutatási projektet dolgozott ki.

A kísérlet keretében kontrollált körülmények között - szabad földön és laboratóriumban - vizsgálják a szakemberek négy különböző növényvédő szernek a méhekre gyakorolt együttes hatását.

A több elemből álló projekt szakmai koordinációját, a minták laboratóriumi vizsgálatát, az eredmények összesített értékelését, valamint a szabadföldi kísérlettel párhuzamosan folytatott laboratóriumi (ketreces etetéses) kísérletet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végzi.

A kísérlethez szükséges méhcsaládokat az Országos Magyar Méhészeti Egyesület biztosította, amelynek tagjai a méhek viselkedésével kapcsolatos adatrögzítések egy részét is elvégezték. A Baranya Megyei Kormányhivatal által előkészített és megvalósított szabadföldi vizsgálathoz szükséges őszi káposztarepce táblát a Szabadszentkirályi Zrt. bocsátotta rendelkezésre.

 

A Gerde település melletti területen - a Baranya Megyei Kormányhivatal szakmai felügyelete mellett - a kísérlet szántóföldi szakasza zajlott, amely májusban lezárult.

Jelenleg is folyik az itt gyűjtött méh-, illetve repcevirágminták laboratóriumi vizsgálata, majd ezt követően kerül sor az ökotoxikológiai értékelésre, a kísérlet eredményeinek megállapítására.

Ezek ismeretében lehet majd dönteni arról, hogy szükség van-e további vizsgálatokra, illetve intézkedésekre.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal