Egy forintért eladná a KÖZGÉP a Zsolnay-részvényeket Pécsnek - állítólag a sárdobálást unták meg

2012. július 05. csütörtök 12:45

Frissítve: 2012. július 05. csütörtök 16:18

Egy forintért eladná a KÖZGÉP a Zsolnay-részvényeket Pécsnek - állítólag a sárdobálást unták meg

400 milliót hagy a KÖZGÉP a Zsolnay-ban - 1 Ft-ért kínálja fel a porcelánmanufaktúrában szerzett részvényeit Pécsnek - olvasható az építőipari vállalat által kiadott sajtóközleményben.

"Sajtóközlemény

Miután 400 millió forintot fordított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésére, jelképes összegért, 1 Ft-ért ajánlja fel a gyárban szerzett részesedését Pécs városának a KÖZGÉP Zrt.

A cég nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába, ennek ellenére alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe került pécsi szerepvállalása óta.

A KÖZGÉP szerint ezért, bár a porcelánmanufaktúra túléléséhez működési modell-váltásra van szükség, ezt a döntést szakmai befektetőként már nem hozhatja meg. Az építőipari vállalat nem támaszt igényt a manufaktúrába eddig invesztált pénzére.

Áll az alku

Cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek a pécsi önkormányzat:
"Pécs elfogadja a Közgép ajánlatát, és a jelképes, 1 forintért visszavásárolja a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát.
A városvezetés célja továbbra is az, hogy biztonságban tudja Pécs egyik legfontosabb jelképét, a Zsolnay Gyárat és annak minden dolgozóját. Ezért kezdeményezni fogjuk a magyar kormánynál, hogy állami fenntartásba kerüljön ez a nagyhírű gyár, hiszen ez nem csak Pécs, hanem Magyarország érdeke is.

Polgármesteri Kabinetiroda" 

A KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve annak kisebbségi részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben.

A KÖZGÉP tulajdonosait nem üzleti célok vezették, amikor a cégünk tevékenységétől távol álló és már régóta finanszírozási nehézségekkel küzdő manufaktúra részvényeinek megvásárlásáról döntöttek: elsődleges szándékuk a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése volt.

A porcelánmanufaktúra átvilágítása során kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van, amely már a működőképességét veszélyezteti: 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt.

Az elmúlt egy évben a KÖZGÉP menedzsmentje és tulajdonosai nemcsak pénzügyi eszközökkel, hanem teljes szakmai tudásukkal a Zsolnay mellett álltak. Cégünk 400 millió forintot fordított a manufaktúrára, saját forrásból biztosította működését, több mint 220 dolgozójának megélhetését.

Mégis voltak, akik szerepvállalásunkat gátlástalan politikai és sajtótámadásokra használták fel: a Zsolnay megújítására tett erőfeszítéseinket és szándékunkat kétségbe vonták, a KÖZGÉP-ről és tulajdonosairól alaptalan rágalmaknak és spekulációknak adtak teret. A manufaktúra arra is ürügyként szolgált, hogy cégünkön meg sem hirdetett közbeszerzési pályázatok eredményét próbálják számon kérni, személyeskedő és nem egyszer nyomdafestéket is alig tűrő hangnemű cikkekkel már önmagában sértve a KÖZGÉP jó hírnevét.

Mostanra a Zsolnay - Pécs városával közösen elfogadott és a manufaktúra új pályára állítását szolgáló - üzleti stratégiájának megvalósítása az elmaradó pályázati lehetőségek és a porcelánpiac zsugorodása miatt ellehetetlenült. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a manufaktúrának juttatott források a jelenlegi helyzetben nem piacbővítést és fejlesztést, hanem pusztán adósságkezelést szolgálhatnak, és a veszteségeket fedezhetik.

A megváltozott körülmények között teljes működési modell-váltásra van szükség a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában, hogy a piaci tevékenység helyett a fenntartható értékmegőrzés kerüljön előtérbe. Miután ebben a döntésben megkerülhetetlen a többségi részvényes, a Pécs Holding ügydöntő véleménye, a KÖZGÉP Zrt. - úgy, hogy a cég felelős gazdálkodásának köszönhetően a manufaktúra pénzügyi helyzete stabil - 1 Ft-ért visszavásárlásra ajánlja fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben megszerzett részvényeket Pécs városának illetve a Pécs Holding Zrt.-nek"

 

FRISSÍTVE
(16.18)

Csütörtök délután dr. Páva Zsolt polgármester is közleményt adott ki a Zsolnay ügyével kapcsolatban: 


"Köszönetemet és elismerésemet szeretném kifejezni a Közgép Zrt. tulajdonosainak és vezetőinek a mintegy 14 hónapos erőfeszítésért, hogy segítségünkre voltak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésében.

A Zsolnay olyan értéke Pécsnek és Magyarországnak, a magyar kultúrának, iparművészetnek, amely megkívánja a legnagyobb gondoskodást és felelősségteljes törödést. A Közgépben olyan partnerre találtunk, amely nem csupán a haszonszerzés szempontját alkalmazta, hanem tekintettel volt az értékekre és a munkahelyek megőrzésére.

Megértjük, hogy a társaság a gazdasági válság, különösen az építőiparban jelentkező válság miatt, nem tudja a Zsolnay további finanszírozását vállalni.
Szeretném tájékoztatni a pécsi és magyar közvéleményt, hogy Pécs megőrzi a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felhalmozott értékeit!

Egyetértve a Közgép Zrt. értékelésével, úgy látom, hogy lezárult az a korszak, amelyben csak és kizárólag a profit szempontjából, vagyis csak a nyereség, a haszon szempontja alapján képzelték el a Zsolnay működtetését. Úgy vélem ugyanakkor, hogy modell-váltásra van szükség, amely jelentheti például a non-profit működés kialakítását. E modell kialakításában továbbra is számítok a Közgép tapasztalatára, és olyan tulajdonostársat fogok keresni, amely a nyereség mellett az értékmegőrzést is kiemelten fontosnak tartja.

Az elmúlt két esztendő során, mi pécsiek azt tapasztaltuk, hogy számos esetben támaszkodhattunk a kormány segítségére, ezért az egyik lehetőség, hogy a magyar kormányt hívjuk társul az új modell kialakításában.

Ezt a javaslatot a Közgyűlés elé fogom tárni és kérni fogom jóváhagyó támogatását.

A Közgéppel folytatott tárgyalásaink eredményeként az 1 forintos visszavásárlási árat a magam részéről elfogadtam, amelynek következtében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kizárólagosan Pécs város tulajdonát fogja képezni.

A Zsolnay Pécs és az ország olyan értéke, amelyet meg kell óvnunk és meg kell őriznünk az utókor számára!

Páva Zsolt
Pécs polgármestere"

 

EQM