Dukovits Krisztián akár Darth Vader oldalán is harcolhatna a Star Wars univerzumában

2018. október 27. szombat 17:30

Dukovits Krisztián akár Darth Vader oldalán is harcolhatna a Star Wars univerzumában

Nem kell a mindennapokat a Halálcsillagon tölteni egy messzi-messzi galaxisban, hogy valaki rohamosztagossá válhasson. Dukovits Krisztián például saját készítésű jelmezének köszönhetően Pécsről nyert felvételt a Birodalom hadseregébe. Ő azonban az egész világegyetem uralása helyett inkább beteg gyerekeken és állatokon segít.


- Mióta tart a rajongás a Csillagok Háborúja iránt?

- Nem kizárt, hogy anyatejjel szívtam magamba. Az egész elképzelt világ magával ragadott. Gyerekként az űrhajók, a rohamosztagosok és természetesen a droidok fogtak meg leginkább. Ahogy nőttem, úgy fedeztem fel benne mást és mást. Egy „koszos" univerzum élőlényei, melyek réges-régen éltek, mégis sokkal fejlettebbek, mint mi? Nagyon elgondolkodtatott.


- Melyik a kedvenc karaktere?

- A rohamosztagosok és az R2-D2 droid. Úgy gondolom, hogy a sci-fi történelem legjobb jelmezét alkották meg a birodalmi rohamosztagos páncélzattal: hófehér egyenruha a sötét oldal szolgálatában. Az R2-D2 hat éve lett a szívem csücske, ekkor határoztam el, hogy megépítem. Másfél évig dolgoztam rajta, de még elkészülte után is végeztem módosításokat. Három évvel ezelőtt a filmeket és a sorozatokat gyártó Lucasfilm elfogadta a munkát, ezzel Magyarországon jelenleg az egyetlen ilyen elismeréssel rendelkező R2-es egység gazdája lettem.


- Más jelmezeket is készített?

- Sokféle rajongás létezik. Akad, akinek minden figura megvan, más könyvtárral rendelkezik. Én leginkább a sisakokat szeretem nagyon és természetesen a páncélokat. Anyagilag azonban nem engedhettem meg magamnak, hogy vásároljak, ezért megpróbálkoztam legyártani őket. A hivatalos jelmezes rajongói szervezet, az 501-es Légió elfogadta a munkámat, így én is rohamosztagossá váltam. Ahogy a filmekből ismeretes, a katonáknak azonosító kódjuk van, amely két betűből és számokból áll. Az enyém TK7633. Ez Uránváros irányítószámából ered, ezzel is tiszteletemet fejezem ki a helynek, ahol felnőttem.

Névjegy

Dukovits Krisztián 1981-ben született Pécsett. Az 508-as iskolában műszerész szakon tanult, majd a Zipernovszky Károly Műszaki Szakközépiskolában végzett automatizálási technikusként. A Tettye Forrásház Zrt.-nél dolgozik mint műszerész. Hobbija a Star Wars mellett a zenélés, azon belül is a rap, a Sztereo Kollektív csapat munkájában szokott közreműködni.


- Nemrég a Pécsi Napokon is felvonultak társaival, persze a Star Wars szereplőinek öltözve. Általában hogyan fogadják a járókelők, amikor így jelenik meg?

- Mosolyt és boldogságot viszünk az emberek szívébe a legfiatalabbtól a legidősebbig, úgy, hogy közben mi is jól érezzük magunkat.


- Nemcsak az utcán, hanem kórházakban is gyakran feltűnnek.

- Nem múlik el úgy egy rendezvényen való megjelenésünk, hogy ne gyűjtenénk, hol ennek, hol annak. A Pécsi Napokon például a Baranyai Radikális Állatmentő Alapítvány részére kértük a támogatást, de korábban az egyik rohamosztagos sisakomat bocsátottam tombolasorsolásra, az így befolyt pénzből a beteg gyerekeket segítettük. Rengeteg kórházba is ellátogattunk már jelmezben. A kicsik arcára mosolyt, a szemükbe pedig csillogást csalni a legjobb az egészben. Látni a kis hősöket, beszélgetni velük olyan érzés, amely mikroszkopikus méretűvé zsugorítja a saját problémáinkat. 


Képünkön: Dukovits Krisztián látható két rohamosztagos társaságában.  

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva