Döbbenet: a pécsi balliberálisok eltávolítanák Weöres Sándor szobrát a Király utcából

2020. június 24. szerda 20:05

Döbbenet: a pécsi balliberálisok eltávolítanák Weöres Sándor szobrát a Király utcából

Levelet kapott Bognár Szilviától, Pécs alpolgármesterétől Kligl Sándor, a Király utcában található Weöres Sándort  ábrázoló szobor alkotója, amelyben az áll, hogy a szobrot áthelyeznék a Szent Flórián térre, egy vendéglátó-egység elé, mivel oda sűrűbben járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt most ücsörög. A szobrászművész megdöbbent, s nem járult hozzá alkotása áthelyezéséhez.


 

Elképzelhető, hogy eltávolítanak egy szobrot Európa egykor volt kulturális fővárosából jelenlegi helyéről azzal az indokkal, hogy egy - egyébként a turisták szeme elől eldugott helyen -  kocsma előtt jobb helye lenne?

A jelek szerint igen, méghozzá Weöres Sándor Király utcában található szobrának szánják ezt a sorsot Pécs balliberális vezetői.

Néhány héttel ezelőtt levelet kapott Bognár Szilvia, Pécs alpolgármesteréről Kligl Sándor szobrászművész, amelyben az áthelyezés szándékáról értesítették.

- Nagyon megdöbbentem - nyilatkozta lapunknak a mester. - Úgy tűnik, a balliberálisok komolyan veszik a "múltat végképp eltörölni"-eszmét, s a szobor eltávolításával is szeretnének bosszút állni, belerúgni a korábbi pécsi vezetésbe. Maga az indok is elképesztő. Azt írták ugyanis, hogy a Szent Flórián tér azért jobb helyszín a jelenleginél, mert az ottani vendéglátó-egységbe gyakrabban járt a költő, mint abba a kávézóba, amely előtt jelenleg áll a szobra. Azt gondolom, Weöres Sándor ennél többet érdemel, szobra áthelyezése egy kevésbé frekventált helyre a költővel szemben tiszteletlenség. 

A szobrászművész hozzátette, Bognár Szilvia levelére válaszolt, közölte, hogy nem járul hozzá alkotása áthelyezéséhez. 

- Persze ettől még, ha nagyon akarják, megtehetik - mondta keserűen az alkotó, akinek egyébként nemcsak idehaza, hanem a világ számos pontján, Tokiótól Tiranáig megtalálhatók a szobrai. 

- Csak remélni tudom, hogy a pécsi balliberálisok nem állnak be abba sorba, amit az internacionalisták művelnek ezekben a hetekben, napokban az Egyesült Államokban és Európában, amely odáig vezetett, hogy emlékműveket, szobrokat döntöttek le - mondta lapunknak Őri László, a megyei közgyűlés elnöke, aki 2014-ben, a szobor felállításakor Pécs kultúráért is felelős alpolgármestere volt.

A szobor körül egyébiránt nem ez az első botrány: az ünnepélyes avatást egy tüntető, Böszörményi István szobrászművász zavarta meg bekiabálásokkal, majd fehér port öntött a szoborra.


Pécs akkori polgármestere, Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), ezt követően azt mondta: minden véleményt tiszteletben tart, de a köztéri alkotások rongálását, meggyalázását elítéli. Hozzátette: Pécsen a most átadott Weöres-szobor az egyetlen, amely a megmintázott alakot hagyományos szituációban ábrázolja, így kuriózumnak számít.

Az alkotás leleplezése előtt tartott beszédében a városvezető felidézte: 2013-ban határozta el az önkormányzat a mű megrendelését, hogy így tisztelegjen a baranyai megyeszékhelyen is alkotó, akkor száz esztendeje született költő emléke előtt.

Emlékeztetett rá, hogy Weöres Sándor 1933-ban került a pécsi egyetemre, és ezt követően 1943-ig élt a városban, ahol az irodalmi élet meghatározó alakja volt.

Megalapította az Öttorony című folyóiratot, részt vett a Janus Pannonius Társaság munkájában, eközben már publikált a Nyugat című folyóiratban is. Tanulmányai végeztével megbízást kapott a Pécsi Városi Könyvtár megszervezésére, vezetésére.

Természetesen az ügyben keressük a pécsi önkormányzatot, amennyiben válaszolnak, frissítjük írásunkat.

Képünk archív felvétel, a szobor felavatásakor készült.

 

 


M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás (archív)