Csizmadia Péter: az új pécsi vásárcsarnokból nem szorulhatnak ki a jelenlegi árusok

2020. október 14. szerda 16:50

Csizmadia Péter: az új pécsi vásárcsarnokból nem szorulhatnak ki a jelenlegi árusok

Vita alakult ki a keddi közmeghallgatáson az új vásárcsarnokkal kapcsolatban. A bérlők bizonytalannak érzik a jövőjüket, és attól is tartanak, hogy a helyi termékek elenyésző arányban lesznek elérhetők a piacon. Csizmadia Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője lapunknak azt mondta, az előző városvezetés idején elkészített koncepció lényege, hogy a környéken megtermelt, előállított áruk vevőre találjanak. Törekedni kell tehát arra, hogy az új létesítményben jórészt helyi termékeket kínáljanak a vásárlóknak. 


Közmeghallgatást tartottak kedden a kertvárosi Apáczai Művelődési Házban. A fórumon téma volt többek közt az új pécsi vásárcsarnok, amellyel kapcsolatban az árusok egy része aggályát fejezte ki. Attól tartanak a bérlők, nem jut hely számukra a létesítményben, de az is aggodalomra ad okot számukra, hogy nem tudni, a kínálatban milyen arányban lesznek jelen a helyi termékek.

A Fidesz közgyűlési frakcióját vezető Csizmadia Péter szerint a jelenlegi bérlőknek meg kell adni a lehetőséget, hogy az új csarnokban is helyük legyen.

- A tervek szerint liciteljárás során dől el, hogy kik árusíthatnak a létesítményben, de ezzel kapcsolatban konkrétumot nem tudott mondani a városvezetés a közmeghallgatáson, a részleteket a későbbiekben dolgozzák ki - fogalmazott a nemzeti oldal politikusa.

Leszögezte, alapvető elvárás, hogy akik árusítani akarnak a mostani bérlők közül, azok számára - akár megváltozott feltételekkel -, de kínálja fel az üzemeltető a szerződéskötés lehetőségét. Mint mondta, „ne fordulhasson elő, hogy valaki kiszorul az új csarnokból".

Újabb állami segítség érkezett a beruházáshoz

Az új vásárcsarnok építésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 2,5 milliárd forintot nyert el Pécs még 2016-ban, tehát Páva Zsolt polgármestersége idején. A közbeszerzésen győztes cég, a B Build & Trade Kft. azonban több mint hárommilliárd forintos ajánlatot tett. Az önkormányzat tartalékforrásokat mozgósított, egyúttal többlettámogatási igényről szóló szerződésmódosítási kérelmet nyújtott be. Ezzel kapcsolatban nemrég megszületett a döntés, a kormány 416 millió forint pluszforrást biztosít az építkezéshez.



Szintén vitát váltott ki a keddi fórumon a leendő kínálat. A helyi árusok, akik sok esetben termelők is, azt szeretnék, ha jórészt a térségből származó termékek lennének majd elérhetők a létesítményben.

- Az előző városvezetés idején készült koncepció lényege, hogy a helyi termelők szó szerint piachoz jussanak. A javaslatunk szerint ne csak az ár legyen a döntő szempont a liciteljárás során, hanem előnyt jelentsen, ha valaki a térségben megtermelt, előállított árut kínálna a vásárlóknak - mondta Csizmadia Péter.


A frakcióvezető szerint el kell kerülni, hogy a vásárcsarnok csak egy újabb nagyáruház legyen, jelentős részben külföldről behozott termékekkel.



Képünkön: Csizmadia Péter egy képviselő-testületi ülésen. 

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva (archív)