Csaknem 900 millió érkezik az államtól a PSN Zrt-hez - A PMFC nem részesül a támogatásból

2019. január 31. csütörtök 12:34

Csaknem 900 millió érkezik az államtól a PSN Zrt-hez - A PMFC nem részesül a támogatásból

A Magyar Közlönyben látott napvilágot a hír, hogy a kormány 890 millió forintot fordít a PSN Zrt. támogatására. Az összeg döntő többségét személyi juttatásokra fordítják, a PSN kötelékén belül működő PMFC azonban információink szerint nem részesül a támogatásból. 

 

890 millió forint érkezik az államtól a PSN Zrt. számára, derül ki a Magyar Közlönyből.

A sportcélú támogatással 2020. július 31-ig kell elszámolnia a társaságnak. A pénz közvetlenül az államtól jön, tehát nem a pécsi önkormányzaton keresztül landol a PSN számláján.

A kormányhatározatból az is kiderül, hogy az összegből 520 millió forintot személyi juttatásokra, 300 milliót dologi kiadásokra, hetvenmilliót pedig járulékokra és adókra fordíthatnak.

Szűcs Zsolt, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese lapunk érdeklődésére megerősítette a támogatás tényét, további részletekről azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

A pécsi labdarúgásért szorítókat persze leginkább az foglalkoztathatja mindezek kapcsán, hogy a PMFC harmadosztályban ragadt szekerén lendíthet-e valamit a jelentős összeg.

Nos, információink szerint egy jottányit sem.

Úgy tudjuk, a „személyi juttatások" elnevezésű költségkeretből a labdarúgók, a PMFC edzői nem részesedhetnek, tehát spílerek igazolására sem kerülhet sor az állami támogatásból. A PMFC-nél a fizetéseket (bár ilyen hivatalosan nincs is, csak költségtérítés, mivel a harmadosztályban amatőr státuszban szerepelnek a játékosok) már csak azért sem utalhatják ebből a támogatásból, mert ezeket a tételeket nem is a PSN rendezi, hanem a PMFC Labdarúgó KFt. (Ez a cég pedig az MLSZ-től érkező támogatásokból és a szponzori bevételekből fizet.)

Vagyis az a helyzet, hogy ezzel a lépéssel a városi, évente 200 milliós támogatás 2017-es megvonása után sem rendeződik a labdarúgók helyzete.

És hogy akkor mégis mire megy el a most kapott pénz?

A PSN Zrt. mintegy kétszáz dolgozójának a fizetésére, a náluk sportoló 1500 gyermekkel járó költségekre. A „dologi kiadás" címén érkező 300 milliót pedig a létesítmények (a PSN tartja fent például a jégpályát, a Hullámfürdőt és egyebek mellett a Lauber Dezső Sportcsarnokot) működtetésére, többek között a villany- és vízszámlák kifizetésére költik.

Képünkön: a pécsi műjégpálya.

Máté Balázs - Fotó: PSN Zrt.