Búza tér: kezdődik az építés

2008. július 09. szerda 21:40

Búza tér: kezdődik az építés
Pécsett az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb fejlesztése kezdődik el július tizedikén a Búza téren. Egy osztrák-spanyol befektetőcsoport ötemeletes multifunkcionális irodaházat húz fel a területen - az átadás legkésőbbi időpontját 2010 tavaszára teszik.

Mint arról beszámoltunk, a Búza téri parkoló helyén egy hatszáz férőhelyes, mélygarázzsal is ellátott irodaháznak és kereskedelmi egységeknek otthont adó ingatlanegyüttest építenek.

Az osztrák-spanyol befektetőcsoport által finanszírozott, közel tízmilliárdból beruházás keretében - pályázati siker esetén - egy hetven szobás szálloda is helyet kaphat majd a területen.

A helyszínről május végén levonultak a régészek. A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezeője Kárpáti Zoltán, elmondta, bár korábban feltételezték, hogy a terület északi sarkában egy római kori falmaradványra bukkantak, ám később ez nem bizonyosodott be, vélhetően csak egy újkori építményről lehetett szó.

Hozzátette, kutatásuk során a régészek végül nem találtak olyan értéket, amelyet a beruházónak a helyszínen meg kellene őriznie.

A programot lebonyolító pécsi vállalkozás ügyvezetője, Pentz Mihály elmondta, kiválasztották a földmunkák kivitelezőjét, s a cég július 10-én meg is kezdi a területen a munkálatokat. Az ügyvezető szerint várhatóan fennakadások lesznek a forgalomban, hiszen közel nyolcezer teherautónyi földet szállítanak el a Búza térről, amely több mint három hónapig tart majd. (A földmunkákat régészeti felügyelet mellett végzik majd el.)

Az épület alapozása ezt követően indul majd el, már augusztusban. A tervek szerint a kereskedelmi részt 2009 karácsonyán nyitják, az irodaházat pedig 2010 tavaszán adják át.

B. M. - Fotó: Dittrich Éva