Brutális: levágott fejű gólyát találtak a rendőrök Sellyén – zsákba rejtették a tetemet

2016. május 04. szerda 16:19

Brutális: levágott fejű gólyát találtak a rendőrök Sellyén – zsákba rejtették a tetemet

Nyomozás indult egy rejtélyesen elpusztult sellyei gólya ügyében. A bejelentésre kiérkező rendőrök vérfoltot találtak az egyik fészek alatt, majd pár nappal később egy levágott fejű gólyatetemre bukkantak a város határában.

Hiába kedves a magyar néplélek számára a gólya, sajnos akad olyan, aki egészen másként viszonyul ehhez a madárhoz. Minden bizonnyal megismétlődött a néhány évvel ezelőtti pellérdi eset: március utolsó napján ezúttal Sellyén lőhettek le egy gólyát.

- A rendőrök a bejelentést követően hamar kiértek a helyszínre. A fészek alatt egy nagy vérfoltra leltek, ám a tetemet nem találták - idézte fel a történteket Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pécsi irodavezetője. - Néhány nappal később azonban a város határában egy zsákba rejtett, fej nélküli gólyára bukkantak - tette hozzá.

Egyre kevesebb

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben gólyafelmérést végez a megyében. Ellenőrzik a fészkeket, és adatokat gyűjtenek a költési eredményekről. Baranyában 1996 óta egyharmaddal csökkent a fészkelő párok száma. A tavaszi visszaérkezési adatokat figyelembe véve idén 180-200 pár költése várható.

Azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy a két eset összefügg, de nem zárható ki, hogy valaki el akarta rejteni a bizonyítékul szolgáló tetemet.

- Egyelőre csak a fészek alatti vérfolt és a zsákba rejtett tetem a tény, az összefüggések feltárása a rendőrség feladata. A nyomozás során minden bizonnyal fény derül az igazságra - fogalmazott.

Mindenesetre, ha valóban szándékosan elpusztították a gólyát, az elkövetőnek van mitől tartania. Fokozottan védett madárról van ugyanis szó, amelynek természetvédelmi értéke százezer forint. A Büntető Törvénykönyv rendelkezése alapján egy gólya elpusztításáért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Az üggyel kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a siklósi kapitányság Vizsgálati Osztálya ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.


Képünkön a Ciconia ciconia, azaz a fehér gólya látható. 

Palotás P.