Börtönkarrier: majd' kétmilliót harácsolt össze telefonos csalásokkal egy rab

2019. január 17. csütörtök 16:19

Börtönkarrier: majd' kétmilliót harácsolt össze telefonos csalásokkal egy rab

A Siklósi Járásbíróság csütörtökön üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt két év börtönre ítélt egy férfit, aki a börtönből követett el telefonos csalásokat. 

 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott egy büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottja volt. 2016. szeptember elején szerezte meg az ismeretlen személy által a büntetés-végrehajtási intézetbe becsempészett SIM kártyát, melyet 2016. év december hónap elejéig tartott magánál.

A SIM kártyát a vádlott a büntetés-végrehajtási intézet által kapcsolattartási célból rendszeresített, mobiltelefonba helyezte, amely készüléket a vádlott ugyancsak engedély nélkül szerzett meg egy ismeretlen fogvatartott társától.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézetben több fogvatartottal abban állapodott meg, hogy az általuk megjelölt mobiltelefon számokra ellenérték fejében meghatározott pénzösszegű egyenlegfeltöltést intéz.

A vádlott a 2016. szeptember 10. napja és 2016. december 06. napja közti időszakban a hívószámról a fentiek alapján számára ismeretlen személyeket hívott fel azért, hogy nyeremény ígéretével, tőlük különböző pénzösszegek bank automatán keresztüli, az általa megadott telefonszámra történő feltöltése révén pénzt csaljon ki.

A vádlott, ezen telefonhívások alkalmával általában egy telefonszolgáltató munkatársának adta ki magát, a sértettekkel pedig közölte, hogy egy nyereményjáték keretében sorsolták ki a telefonszámukat.

A vádlott az általában 150.000 Ft összegben megjelölt, nem létező nyeremény átvételének feltételeként azt kérte a sértettektől, hogy lehetőleg minél rövidebb időn belül menjenek el egy hozzájuk közel eső pénzkiadó bankautomatához, ahol a bankkártyájukat felhasználva kövessék a vádlott telefonon adott utasításait. A vádlott ekkor a sértetteket telefonon tévedésbe ejtve azt állította, hogy az általuk a bank automatáknál elvégzett tranzakciós művelet valójában a nyeremény hozzáféréséhez szükséges kódok begépelését jelenti, a sértettek bankszámlájára pedig rövidesen megérkezik a nyeremény összege.

Amennyiben a sértettek a vádlott által adott utasításnak megfelelően begépelték a megadott számokat, úgy a sértettek bankszámlájáról meghatározott pénzösszeg a vádlott által megadott telefonkártya egyenlegére került átutalásra.

Ezekben az esetekben a vádlott a saját maga által használt hívószám egyenlegét is növelte, valamint az egyenleggel feltöltött SIM kártyákért cserébe fogvatartott társaitól meghatározott pénzösszeget vagy csomagot kapott. Ezen túlmenően a vádlott a jogtalanul megszerzett egyenleget arra is használta, hogy hozzátartozóinak, ismerőseinek ételt, illetve szeszes italt rendeljen.

A vádlott által a sértetteknek bediktált - és ezt követően a sértettek által különböző pénzösszegekkel feltöltött - telefonszámok előfizetői, illetve használói a rendelkezésre álló adatok szerint nem tudtak arról, hogy a részükre jóváírt pénzösszeg bűncselekmény elkövetéséből származik.

 

A vádlott 55 sértett sérelmére, összesen 1.908.000 forint kár okozott, illetve további 24 esetben próbált meg kárt okozni.

 

Az előkészítő ülésen a vádlott bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezése bejelentésére három munkanapot tartott fenn, így az ítélet még nem jogerős.

 

Forrás: Pécsi Törvényszék