Biztonságos támfal készült a komlói Tél utcában

2017. szeptember 25. hétfő 15:30

Biztonságos támfal készült a komlói Tél utcában

Elkészült a lakóházakat földcsuszamlásoktól védő támfal a komlói Tél utcában. Az újtelepi városrészben élőknek így már nem kell aggódniuk a közelgő őszi esők miatt.

Még tavaly rongálta meg a Tél utcai domboldalt egy heves esőzésekkel kísért vihar.

Az önkormányzat a károk helyreállítására a Belügyminisztérium vis maior alapjához nyújtott be támogatási kérelmet. Az elhúzódó eljárás miatt a pozitív döntés csak év végére született meg, az érdemi javítási munkának pedig csak idén lehetett nekiállni. A város több pontján már nyáron befejezte a károk elhárítását a kivitelező, a Tél utcában azonban váratlan akadály merült fel.

A rendelkezésre álló közműtérképeken ugyanis nem szerepelt pontosan a megerősítendő támfal közelében lévő földgázvezeték helye. Ezt nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hiszen biztonsági okokból a jogszabályok pontos védőtávolságokat írnak elő minden, a gáz közelében lévő építményre. A kivitelezőnek ezért elsőként fel kellett tárnia a vezetéket és meghatározni a pontos helyét. Csak ezt követően, a gázszolgáltató hozzájárulásának birtokában épülhetett meg a támfal.

„Szerencsére a csúszás nem veszélyeztette sem az itt élőket, sem az ingatlanaikat. Még a gázvezetékkel kapcsolatos problémák mellett is határidő előtt készült el a támfal, így az őszi esőktől már teljes biztonságban lesznek a Tél utcában élők" - mondta el Polics József polgármester. Hozzátéve, hogy az önkormányzat folyamatosan dolgozik a városban lévő támfalak megerősítésén és a csapadék-elvezető rendszerek javításán, bővítésén, hogy a jövőben minél kevesebb kárt tudjon okozni az időjárás a helyieknek.

Forrás: Komló Város Önkormányzat