Bevált az éjszakai alkoholtilalom Pécsett

2012. január 20. péntek 12:26

Kedvező tapasztalatokról számolt be a pécsi üzletek éjszakai szeszesital-árusításának novemberben életbe lépett tilalmával kapcsolatban Páva Zsolt polgármester és Korontos Zoltán városi rendőrkapitány pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

A fideszes politikus a rendőr ezredessel folytatott megbeszélése után újságíróknak azt mondta, hogy a közgyűlés határozatát korábban sok kritika érte, de mára bebizonyosodott: a döntés helyes volt. A korlátozás eredményeként "nincs éjszakai hangoskodás, garázdaság, köztéri botrányokozás".

Korontos Zoltán arról számolt be, hogy a rendőrségnél november elsejével jelentősen mérséklődött az úgynevezett "ügyeleti küldések" száma, mert az üzlettulajdonosok jogkövető magatartásának is köszönhetően drasztikusan csökkentek a közterületi alkoholfogyasztással összefüggő jogsértések, bizonyos területeken pedig már nem is fordulnak elő.

Pécs közgyűlése tavaly októberben határozott arról, hogy november elsejétől rendeletben tiltja meg a városban az üzletek éjszakai szeszesital-árusítását és az alkoholos italok kiszállítását.

A tilalom az este 10 és reggel 6 óra közötti időszakra vonatkozik. A boltoknak vállalniuk kell, hogy ebben a nyolc órában nem adnak el szeszes italt, vagy zárva tartanak. Akik a rendeletet megszegik, szabálysértést követnek el, és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

A rendelet hatálya nem terjed ki a nagyáruházakra, a bevásárlóközpontokban vagy az üzemanyagtöltő állomásokon működő üzletekre, a vendéglátóhelyekre, az alkalmi rendezvényekre és az alkalmi vásárokra.

A döntés indoka az volt, hogy sok panasz érkezett a város jegyzőjéhez az éjszaka is nyitva tartó üzletek működésével kapcsolatban. A bejelentők elsősorban a hangoskodó, szemetelő, garázda, rongáló vendégekre hívták fel a figyelmet.

A helyi sajátosságok figyelembevételével Budapest több kerületében, Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten is korlátozták a szeszes italokat forgalmazó üzletek éjszakai nyitva tartását.