Befejeződött a Lánc utcai bértömb kiürítése - Nyugdíjasházat fabrikálna belőle az önkormányzat

2022. június 10. péntek 12:33

Frissítve: 2022. június 10. péntek 12:48

Befejeződött a Lánc utcai bértömb kiürítése - Nyugdíjasházat fabrikálna belőle az önkormányzat

Immár üresen áll a hírhedt Lánc utcai bérház, azt követően, hogy az összes ott lakót elköltöztette az önkormányzat - jelentette be Nyőgéri Lajos, Pécs alpolgármestere pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Közölte azt is, a városháza tervei szerint nyugdíjasházzá alakítanák az épületet, azt viszont egyelőre nem tudni, mikor, mennyiből és milyen pénzből.

 

 

Fogarasi Gábor, a Népjóléti Bizottság jobbikos elnöke és Nyőgéri Lajos közös sajtótájékoztatón tájékoztatta pénteken a nyilvánosságot a már fél éve tartó folyamat lezárásáról. 

Elmondásuk szerint a 120 lakásos bértömbben eddig lakók mindegyikével sikerült szerintük mindenkinek elfogadható megoldást találniuk.

Vannak, akik másik bérlakásba költöztek, olyanra is volt példa, hogy valaki számára a szabad piacon találtak albérletet, de olyan is előfordult, hogy egyes, eddig a Lánc utcában lakott családok "elhagyták Pécs közigazgatási határát".

Szerintük ezeket a lépéseket a kezdetektől egyeztették a lakókkal, s különösebb konfliktus nélkül zajlott a költözés.

A lényeg, hogy az épület immár üres.

A hogyan továbbról kifejtették, az önkormányzat elképzelése az, hogy nyugdíjasházzá alakítsák a tömböt, ahol emelt szintű szolgáltatásokat is igénybe lehetne majd venni.

Azt egyelőre nem tudni, mennyibe kerülne a megvalósítás, aligha kétséges azonban, hogy a lepusztított épületre legalább egymilliárdot (vagy inkább többet) biztosan költeni kellene. 

Azt hogy, ezt milyen pénzből és mikor valósítanák meg, nem derült ki, Nyőgéri Lajos ezzel kapcsolatosan mindössze annyit mondott, még ebben a ciklusban elkezdődhet a kivitelezés. 

- Öregszik a pécsi társadalom is, amire megoldást kell találni. Ezért született a terv,  hogy nyugdíjasházat alakítanak ki a tömbből, amit ezzel a funkcióváltással újjáélesztenének. Az elképzelés szorosan kapcsolódik az új lakáskoncepcióhoz, ami a mobilitásra épül. 

Ahogy a lakáskoncepcióról, a Lánc utcai tömbről is jövő héten tárgyal majd a közgyűlés.

 


M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)