Balásy Szabolcs zenét szerez, vezényel, játszik, énekel és még tanít is a Babitsban

2021. október 11. hétfő 16:10

Balásy Szabolcs zenét szerez, vezényel, játszik, énekel és még tanít is a Babitsban

Allegro, vagy allegretto. Magyarul gyorsan, netán gyorsacskán. Így lehetne jellemezni zenei kifejezésekkel Balásy Szabolcs szakmai életvitelét. A muzsikus, zeneszerző állandó pörgésben van, rengeteg a dolga. A szünetjel nála csak egy átmeneti pillanatot jelenthet, mert leülni, megpihenni alig szokott egész nap. Ha véletlenül nem lenne feladata, akkor is dallamokon, szövegeken töri a fejét.  

 

A pécsi Babitsban lévő szakmai birodalma rengeteg dologra hasonlít, de klasszikus osztályteremre semmiképpen. Hangszerek, laptop, hangfalak, mikrofonok. Pont, mint egy műhelyben. Egy zenei alkotóhelyen. Az elképzelt polgári rend itt nem jellemző, de rosszul is mutatna, ha mindennek elmozdíthatatlan helye lenne.

- Bartók Bélának, meg Dohnányi Ernőnek „könnyű" dolga volt. Mindkettő hatalmas tehetség volt, különleges belső hallással megáldva. Ők egy kottafüzet lapja láttán már hallották is a művet - értékelte a nagy elődöket Balásy Szabolcs. - Abszolút hallásomnak köszönhetően ezen folyamatokat hasonlóan képzelem, amikor zenét szerzek. Természetesen tudom, honnan, hová szeretnék eljutni, de ennek során azért a jelek között „gyomlálnom" is kell, amire valami elkészül.

Névjegy

Kaposváron, 1979-ben született Balásy Szabolcs. Zongorázni hatévesen kezdett, első zenetanára az édesanyja volt. A diplomáját a Pécs Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karán szerezte 2005-ben, ének-zene, karvezetés szakon. Tagja a Bartók Béla Férfikarnak, a Vivat Bacchus énekegyüttes zeneszerzője, a VoiSingers mecénása. Rockoperák írója, emellett tanít a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban is. Karnagyként és énekesként koncertezik,
olykor az ország legismertebb könnyűzenei előadóival történő közösen együttműködésben zongorázik, turnékat hangszerel.

- Nagy öröm lehet, ha már minden jól hangzik.

- Amihez elengedhetetlen a hangszerelő munkája is. Rengeteget tesz hozzá az összesített hatáshoz.

- Fél tucatnál több rockopera jegyzése után elárulja a szövegekhez való viszonyát?

- Egy kiváló vers nem feltétlenül ér célba zenei kísérettel, az még nem dalszöveg. A dalszöveg meg nem mindig költemény. Ezért nehéz ezt pontosan meghatározni. Minden ilyen esetben érdemes elmélyülten megküzdeni a feladattal.

A PEAC-nak is írt indulót

A Pécsi Egyetemi Atlétikai Club (PEAC) 2023-ban lesz éppen százéves. Ennek kapcsán készült el az egyesület indulója. A dallamot, illetve a szöveget egyaránt Balásy Szabolcs szerezte. A zenei bemutató még nem történt meg, de a felvétel már megszületett. A mű jellegéből adódóan nem hosszú, az alkotó sokoldalúságára azonban három percben is rámutat.  Komolyan vette a felkérést, sok munkája volt vele.

- Bonyolult dolog átlátni egy egész művet?

- A majdnem mindenki által ismert István, a király sem minden pillanatában olyan nehéz. Akadnak benne egyszerűbb, a mai napig népszerű dallamfutamok. Ezeket a pontokra kell rálátnia egy szerzőnek, a saját friss munkája felett. Végig nem lehet teljes erővel haladni, olyan „dramaturgia" a világon nincsen.

- Megváltozott a muzsika viszonya az alkotókhoz?

- Számos, az informatikában jártas önjelölt szerző könnyelműen abban a tévhitben ringathatja magát, hogy ő már zeneszerző. De ez önmagában nem pótolja a hangszeres és elméleti tudás hiányát, a képzettségből adódó hiányosságokat a legjobb felszerelés sem oldja meg. Az igényes szórakoztató élő zene, valamint a gépies „sterilizált" hangzás között óriási a szakadék. Mindenki persze nem lehet rajongója Bartóknak, az egy szűk réteg. De a megismerése felé vezethetnek új módszerek, egyszerűbb megoldások, feldolgozások. A komolyzenei vonások ötvözése modern elemekkel, nem elvetni való törekvés, ennek vagyok igazán a híve. A diákok igényeit is szem előtt tartva, tölthetjük meg izgalmas tartalommal a korszerű oktatást.


Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva