AZ ÖPE szerint TETT-re van szükség nem pótcselekvésre

2017. szeptember 05. kedd 16:16

AZ ÖPE szerint TETT-re van szükség nem pótcselekvésre

A napokban fellángolt a vita, hogy milyen döntéshozási jogosítvánnyal rendelkezik a FIDESZ által bejelentett testület a polgármester , az alpolgármester és a két országgyűlési képviselő által fémjegyzet testület. Az Összefogás Pécsért Egyesület közleménye:

Az önkormányzati törvény világosan rendelkezik arról, hogy az önkormányzat döntéshozó szervei illetve illetékesei kik lehetnek. Ezt idézzük:

"41. § (1)37 A helyi önkormányzat jogi személy, a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény jogi személyekre vonatkozó rendelkezéseit az e törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A képviselő-testületet a polgármester, a megyei közgyűlés elnöke, a főpolgármester képviseli...
(3) Önkormányzati döntést a képviselő-testület, a helyi népszavazás, a képviselő-testület felhatalmazása alapján a képviselő-testület bizottsága, a részönkormányzat testülete, a társulása, a polgármester, továbbá a jegyző hozhat.

(4) A képviselő-testület - e törvényben meghatározott kivételekkel - hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára, a részönkormányzat testületére, a jegyzőre, a társulására ruházhatja át. E hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, e hatáskört visszavonhatja."
Ilyen hatásköre tehát nincs egy formális közösségnek, tehát erről teljesen felesleges vitát nyitni.

Arról azonban, hogy milyen módon lehet a kialakult válságos helyzetet kezelni elvárjuk, hogy érdemi javaslatokkal álljanak elő a pártok.

Az ÖPE a szeptember 7-i ülésen előterjeszti komplex válságkezelő programját, amelybe a pécsi polgárok javaslatait is figyelembe vesszük.

A jogszerű és hatékony döntéshozatalt pedig leginkább egy Társadalmi Ellenőrző és Tervező Tanács tudná segíteni, amelynek tagjai a javaslatunk szerint az Egyetem, a helyi gazdaság érdekképviselete, az egyházak képviselete és a civil szervezetek képviselete lennének.

Ennek jogosítványa pedig a rendeletek és a költségvetés véleményezése és közforintok elköltésének ellenőrzése lenne. A TETT tagjaira csak a Közgyűlés tehet javaslatot. A TETT megalapítását már 2006-ban is kezdeményeztük, amikor a szocialisták hozták csődhelyzetbe a várost. Most újra itt a TETT ideje!

Forrás: ÖPE