Az ingyenes meddőségi kezeléseknek köszönhetően emelkedhet a születések száma Pécsett

2020. február 21. péntek 16:03

Az ingyenes meddőségi kezeléseknek köszönhetően emelkedhet a születések száma Pécsett

A kormány döntésének megfelelően február elsejétől a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) is ingyenessé váltak a meddőségi kezelések során használt gyógyszerek. A beavatkozás gyakorlatilag egy forintjába sem kerül a gyermekre vágyó pároknak, akik így több százezer forint költségtől szabadulnak meg. Dr. Kovács Kálmán klinikaigazgató-helyettestől megtudtuk, jelentősen emelkedett a bejelentkezések száma a pécsi intézményben - ez pedig új életek reményével kecsegtet.


Megvásárolta az országban működő nagyobb meddőségi centrumokat a magyar állam annak érdekében, hogy az ott végzett kezelések ingyenessé válhassanak, másrészt bioetikai okokból teljes rálátást akar a kormány a folyamatokra.

Dr. Kovács Kálmán, a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese munkatársunknak úgy nyilatkozott, február elsejétől Pécsett is térítésmentesen érhetőek el a kezelések során szükséges gyógyszerek.

Hozzátette, a beavatkozások öt alkalommal - érvényes társadalombiztosítással - eddig is ingyenesek voltak, ám a különböző orvosságokért fizetni kellett, ezekre a párok két-háromszázezer forintot is kiadtak.

A meddőségi kezelésekre évente több százan jelentkeznek Pécsett. Dr. Kovács Kálmán kérdésünkre közölte, az elmúlt hetekben érezhetően megnőtt az érdeklődés az intézményben a lehetőség iránt. Olyan páciensek is vannak, akik korábban nem tudták vállalni a súlyos kiadásokkal járó gyógyszervásárlást, most azonban újra visszatértek.

A kormány az ingyenesség bevezetése mellett a közfinanszírozott meddőségi intézményekben az úgynevezett volumenkorlátot is eltörölte, azaz lényegében felső határ nélkül számolhatják el a kezeléseket az állam felé. Ennek köszönhetően a várólisták is megszűntek. A klinikaigazgató-helyettes ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt mondta, a pécsi központ bírni fogja a megnövekedett terhelést.

Az ország egyik legismertebb meddőségi centrumában végzett tevékenységnek köszönhetően évente nagyjából 150-200 gyerek jön világra Pécsett, ez a szám emelkedhet jelentős mértékben az ingyenes gyógyszerek, kezelések és szűrések révén.

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com