Az ellenzék szerint Péterffyék túszul akarják ejteni Pécset, hogy ezzel zsarolják a kormányt

2020. március 09. hétfő 17:16

Az ellenzék szerint Péterffyék túszul akarják ejteni Pécset, hogy ezzel zsarolják a kormányt

A pénzügyi bizottság hétfői ülésén nem fogadta el Pécs idei esztendőre szóló költségvetési tervezetét, amelyről kedden határoz a közgyűlés, jelentették be hétfőn tartott sajtótájékoztatójukon az ellenzéki pártok képviselői. A nemzeti oldal politikusai szerint a balliberális városvezetés eddig gyakorlatilag semmit nem tett, hogy érdemben tárgyaljon a kormánnyal a korábban megkötött támogatási szerződésről, Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője pedig egyenesen úgy fogalmazott, Péterffyék túszul akarják ejteni a várost, hogy ezzel zsarolják a kormányt. 

 

 

Kedden tárgyalja a pécsi közgyűlés a város 2020-szóló költségvetését - mondhatni, az utolsó pillanatok egyikében, mivel a vonatkozó előírások szerint azt legkésőbb március 15-ig el kell fogadniuk a képviselőknek.

Az előjelek viszont baljósak, még akkor is, ha a közgyűlés balliberális többsége végül minden bizonnyal megszavazza a tervezetet.

Tény mindenesetre, hogy a pénzügyi bizottság hétfőn nem tartotta támogatására érdemesnek, ezt Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője jelentette be hétfőn Vári Attilával és Kővári Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A döntés érdekessége, hogy ebben a testületben, csakúgy, mint az összes többiben a balliberális képviselők vannak számbeli fölényben, hétfőn azonban egyikük hiányzott, így nem voltak elegendően ahhoz, hogy leokézzák a büdzsé tervezetét. (Mindez a gyakorlatban viszont lényegében semmit nem jelent, ettől kedden a közgyűlés simán megszavazhatja azt.)


A költségvetéssel kapcsolatos vita veleje arról szól, miképp és meddig fizesse vissza az önkormányzat a kormánytól 2017-ben kamatmentes támogatásként kapott mintegy 13 milliárdból még hátralévő hatmilliárd forintot.

- Semmi egyéb dolga nem lett volna az új városvezetésnek, mint újra tárgyalni a kormánnyal a szerződésről, és átütemezni a visszafizetést - fogalmazott Csizmadia Péter. - Csakhogy nem kértek adatokat a Költségvetési Főosztálytól, még a Pénzügyi Főosztály vezetőjét sem avatták be semmibe, elmondása szerint neki fogalma sincs arról ki, miről és milyen adatokkal tárgyalt. Tudomásunk szerint mindössze egy rövid levelet kapott csak a pénzügyminiszter, amely semmilyen konkrétumot nem tartalmazott.

Csizmadia hozzátette, úgy tudják, a kormány nyitott a tárgyalásra, de ehhez konkrét adatokat és ütemtervet kérnek a városvezetésről.

- Titkolózás helyett tegyék ki az asztalra Péterffyék, hogy miről tárgyalnak, játszanak nyílt lapokkal. Megegyezés és érdemi megállapodás helyett bozótharcot és háborút akar vívni a kormánnyal a városvezetés - szögezte le a Csizmadia Péter.

Kővári János ennél is tovább ment:

- Péterffy túszul akarja ejteni Pécset, hogy megzsarolja a kormányt, és a választókat megtévessze.


Kifejtette, szándékosan szítja a feszültséget az új városvezetés; munka helyett politikai kormányzás folyik.

Bejelentette, kezdeményezni fogja a költségvetés hivatalos átvizsgálását, mert az komolytalan, és nem akarják megvárni, hogy az intézmények működésképtelenné váljanak, a buszok leálljanak vagy a város lebénuljon pusztán azért, mert a polgármester nem teszi meg azt, ami a kötelessége lenne.

 

 

-         

 

 

M. B.