Az életükkel játszanak, de sok pécsi még így sem ellenőrizteti a gázt

2014. november 27. csütörtök 16:31

Az életükkel játszanak, de sok pécsi még így sem ellenőrizteti a gázt

Rengeteg az elhanyagolt gázkészülék a városban, számuk több ezerre tehető. Leikauf Tibor, a kéményseprők képviselője szerint a pécsiek" jelentős része - a potenciális életveszély és a magasabb működési költségek ellenére - nem fordít kellő figyelmet a berendezések karbantartására. Talán, mert nem olcsó mulatság? Egy-egy ellenőrzés után ugyanis készülékenként tízezer forintot is elkérnek.

Javában tart a fűtési szezon, a gázkészülékek már mindenhol üzemelnek a városban, ez pedig adott esetben komoly veszélyforrást hordoz magában. Egy törvényi előírás miatt a berendezéseket legalább ötévente felül kell vizsgálni, ám a szakemberek egyöntetű véleménye, hogy igazából évenkénti kontroll lenne szükséges.

- Egy gázkészülék ellenőrzése, esetleges szervizelése nagyjából öt-tízezer forint körüli összegbe kerül. Ez természetesen függ a vizsgálat időpontjától, tavasszal ugyanis olcsóbban végzik a munkát, valamint magától a készüléktől is - magyarázta Leikauf Tibor, a Baranyai Kéményseprők Ipartestületének elnöke.

Hozzátette, "sajnos sokan nem törődnek a figyelmeztetéssel" Pécsett, pedig, "aki elmulasztja az évenkénti felülvizsgálatot, az életével játszik". Arról nem is beszélve, hogy amit az ellenőrzésen megspórolt, a rezsiszámlán visszafizeti.

Szénmonoxid mérő: ne ezen spóroljunk!

A gázzal vagy hagyományos technológiával - például fával - fűtött lakások esetében érdemes beszerezni szénmonoxid mérő berendezést. Közel sem mindegy azonban, hogy milyet veszünk, ezek esetében is igaz ugyanis: olcsó húsnak híg a leve. A jobb minőségű berendezések ára tízezer forintnál kezdődik, az pedig alapvető fontosságú, hogy a „CE" vagy „EN" minőségbiztosítási jelek rajta legyenek a készüléken vagy a csomagoláson.


- Autós példával élve: a tulajdonosok többsége rendkívüli figyelmet szentel arra, hogy a kocsi mennyit fogyaszt, ám arra már jóval kevesebben kíváncsiak, hogy a tüzelőberendezés hatékonyan működik-e. Pedig érdemes lenne erre is ügyelni, a karbantartás következtében ugyanis jóval kevesebb felhasznált gázmennyiséggel fűthető egy-egy lakás vagy működtethető a gáztűzhely - fogalmazott.

Mint hozzátette, a telente előforduló szénmonoxid balesetek túlnyomó többsége az elhanyagolt berendezésekre vezethető vissza. Éppen ezért nemrég szigorodtak a törvényi előírások is.

- A gázfogyasztó berendezéseket napjainkban már ötévente kötelezően vizsgálni kell, ezek során gyakran akadnak hibásan működő eszközökre a szakemberek. Ennek köszönhetően összességében valamelyest jobb állapotúak a készülékek, mint évekkel ezelőtt voltak.

Leikauf Tibor hangsúlyozta, a kéményseprők is szemrevételezik a gázberendezéseket, és az esetleges hibákat azonnal jelzik. Jövőre pedig ők ellenőrzik, hogy a tulajdonosok eleget tettek-e a kötelező felülvizsgálatnak. Ha nem, akár ki is zárhatják őket a gázfogyasztásból.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva